Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

Biden meldt in een verklaring dat intensiever samengewerkt zal worden om economische groei te stimuleren en problemen aan te pakken als klimaatverandering en illegale visserij. Hij ontvangt maandag ook leiders uit de regio in het Witte Huis. De president kondigde voorafgaand aan die bijeenkomst aan dat wordt gewerkt aan een initiatief om 40 miljoen dollar (37 miljoen euro) te steken in de infrastructuur van de eilanden.

In het Westen gingen eerder alarmbellen af toen de Salomonseilanden een veiligheidsakkoord sloten met China. Dat leidde tot zorgen over een mogelijke Chinese militaire basis in het gebied ten oosten van Australië. Premier Manasseh Sogavare van de Salomonseilanden komt maandag ook niet naar de top van Biden, tot teleurstelling van het Witte Huis.

Inhaalslag

Een Amerikaanse gezant voor de regio, Joseph Yun, heeft erkend dat zijn land dringend een inhaalslag moet maken. Biden hield een jaar geleden ook al een top met leiders uit de regio. De Democraat had in mei als eerste Amerikaanse president naar Papoea-Nieuw-Guinea moeten gaan. De historische reis ging uiteindelijk niet door vanwege binnenlandse politieke problemen. Biden was in eigen land nodig bij overleg over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

Premier Mark Brown van de Cookeilanden zei vorig jaar tegen The New York Times dat westerse landen zijn regio hebben verwaarloosd. Daarom kozen landen ervoor om banden aan te gaan met China, concludeerde hij. Brown zag officiële erkenning van zijn land door de VS als een belangrijke stap richting volwaardig lidmaatschap van internationale organisaties, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Meer uit Buitenland

Recordaantal massaschietpartijen in VS in 2023

WASHINGTON (ANP) - Niet eerder telden de Verenigde Staten in één jaar tijd zoveel massaschietpartijen als in 2023, meldt de krant The Washington Post maandag. Het gaat daarbij om schietpartijen met vier of meer dodelijke slachtoffers. Zondag kreeg zowel de politie in de stad Dallas (Texas) als agenten in de plaats Vancouver (Washington) een melding binnen van zo'n schietpartij. Het ging om nummer 37 en 38 van het jaar.

14 minuten geleden
Kritische zus van Fidel en Raúl Castro overleden

MIAMI (ANP) - Juanita Castro, de jongere zus van de vroegere Cubaanse leiders Fidel en Raúl Castro, is maandag overleden in Miami. Zij woonde al tientallen jaren in ballingschap in de Amerikaanse staat Florida door haar verzet tegen haar communistische broers. De co-auteur van haar autobiografie maakte het nieuws bekend op Instagram. Juanita Castro is 90 jaar geworden.

35 minuten geleden
Israël: elke gedode Hamasstrijder kost twee burgers het leven

TEL AVIV (ANP/AFP) - Voor elke dode Hamasstrijder in de Gazastrook zijn ongeveer twee burgers gedood, erkennen Israëlische militaire topfunctionarissen. Ze zeggen dat het Israëlische leger hoogtechnologische software inzet om te proberen het aantal doden onder niet-strijders te verminderen.

2 uur geleden
Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

3 uur geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

5 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

6 uur geleden