Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: gevonden documenten zijn verdwaalde papieren uit jaren 70

Biden: gevonden documenten zijn verdwaalde papieren uit jaren 70

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De geheime documenten die de afgelopen tijd zijn gevonden in een oud kantoor en een woning van de Amerikaanse president Joe Biden zijn "verdwaalde papieren" uit de jaren 70. Dit zei Biden woensdagavond in een interview met de Amerikaanse publieke omroep PBS.

"Voor zover ik weet, zijn het soort dingen dat ze meegenomen hebben dingen die uit 1974 komen, verdwaalde papieren", zei Biden. Meteen plaatste hij ook een voorbehoud: "Er kan iets anders bij zitten, ik weet het niet." Dat de documenten waren achtergebleven, was volgens hem de schuld van de medewerkers die zijn oude werkplekken moesten opruimen. "Ze hebben hun werk niet goed gedaan."

De documenten werden gevonden in een kantoor in Washington dat Biden gebruikte voordat hij president werd en in een huis van hem in Wilmington, in de staat Delaware. Volgens zijn advocaten ging het om materiaal uit zowel de tijd dat Biden vicepresident was (2009-2017), als uit de jaren dat hij namens Delaware in de Senaat zat (1973-2009).

Het ministerie van Justitie onderzoekt de omgang van Biden met vertrouwelijke documenten. Biden zei dat zijn advocaten hem geadviseerd hadden in het interview niets over het onderwerp te zeggen om dat onderzoek niet te beïnvloeden.

Onlangs zijn ook geheime documenten opgedoken bij voormalig vicepresident Mike Pence. De Amerikaanse recherche FBI deed vorig jaar een inval bij oud-president Donald Trump om geheime regeringsdocumenten veilig te stellen.

Meer uit Buitenland

Flink meer asielaanvragen in Europese Unie

LUXEMBURG (ANP) - Het aantal mensen dat voor het eerst asiel heeft aangevraagd in de Europese Unie is afgelopen jaar sterk toegenomen. Het Europese statistiekbureau Eurostat telde in 2022 881.000 verzoeken, 64 procent meer dan een jaar daarvoor. Tijdens de coronacrisis nam het aantal aanvragen af, maar ook in de jaren daarvoor waren het er minder dan afgelopen jaar.

22 minuten geleden
Taiwan roept ambassadeur terug uit Honduras om draai naar China

TAIPEI/TEGUCIGALPA (ANP/AFP) - Sinds de regering van Honduras heeft besloten de banden met China aan te halen, ligt het land op ramkoers met Taiwan, waar het eerder een goede relatie mee had. Taipei heeft besloten de ambassadeur terug te roepen, vanwege een officieel bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Beijing.

2 uur geleden
Netanyahu maakt met omstreden wet eigen afzetting moeilijker

JERUZALEM (ANP/DPA) - Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen waardoor het moeilijker wordt om een premier af te zetten. Volgens de oppositie komt dat de huidige premier Benjamin Netanyahu erg goed uit, omdat hij al lange tijd een corruptieproces aan zijn broek heeft hangen. Netanyahu zou op deze manier zijn eigen positie willen beschermen.

3 uur geleden
NAVO-baas waarschuwt Westen voor langere Oekraïne-oorlog

LONDEN (ANP/DPA) - Omdat de Russische president Vladimir Poetin geen plannen heeft voor vrede in Oekraïne zullen westerse landen Kyiv wellicht langer moeten steunen, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg in een interview met The Guardian donderdag.

5 uur geleden
Aanhoudende zorgen om veiligheid kerncentrale Zaporizja

KYIV (ANP/DPA) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap maakt zich nog steeds zorgen om de "precaire" veiligheid van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Met name de aanhoudende problemen rond de stroomtoevoer verhogen volgens het IAEA de kans op een ongeval.

5 uur geleden
Spaanse premier gaat op staatsbezoek naar China

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat volgende week op staatsbezoek bij de Chinese president Xi Jinping, meldt de Spaanse regering. Daarmee gaat Sánchez in op een uitnodiging van Beijing.

8 uur geleden
Bevolkingsgroei Canada bereikt recordhoogte door immigratie

OTTAWA (ANP) - Voor het eerst is de bevolking van Canada vorig jaar met een miljoen gestegen, grotendeels het gevolg van immigratie, meldde de Canadese overheid woensdag. Daarmee sluit Canada zich aan bij de snelst groeiende landen ter wereld.

8 uur geleden