Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden gaat tijdens Polen-bezoek niet ook naar Oekraïne

Biden gaat tijdens Polen-bezoek niet ook naar Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden is begin volgende week in Polen om een jaar oorlog in Oekraïne te markeren, maar zal dat bezoek niet combineren met een reis naar het door de Russen binnengevallen land. Ook zijn er geen plannen voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, aldus een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in de VS.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari 2022 hebben diverse staatshoofden en regeringsleiders Kiev bezocht, vaak zonder hun bezoek publiekelijk van tevoren aan te kondigen. Biden heeft dat niet gedaan en zal dat volgens de zegsman volgende week ook niet doen. De Oekraïense president reisde eind vorig jaar wel naar Washington. Dat was diens eerste buitenlandreis sinds de Russische invasie.

Biden reist maandag naar Warschau, waar hij ontmoetingen heeft met de Poolse president Andrzej Duda en de leden van de Boekarest Negen. Die laatste groep bestaat uit de NAVO-landen in Oost-Europa. Naast Polen gaat het om Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. Biden spreekt tijdens zijn bezoek telefonisch met de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.

De woordvoerder zegt dat Biden in zijn gesprekken en tijdens een toespraak de Amerikaanse steun voor Oekraïne zal uitlichten en ook duidelijk zal maken dat die steun blijft. De VS zijn voor Oekraïne een zeer belangrijke partner in de strijd tegen Rusland. De Amerikanen hebben de Oekraïners meer dan 100 miljard dollar (circa 94 miljard euro) aan onder meer militaire, economische en humanitaire hulp toegezegd.

Meer uit Buitenland

Team Trump zamelt miljoenen in voor slachtoffers aanslag

BUTLER (ANP) - Via een crowdfundingsactie is al meer dan 3,5 miljoen dollar ingezameld voor de slachtoffers en hun families van de aanslag op Donald Trump in Pennsylvania, zo is te zien op de inzamelpagina op de site van GoFundMe. Daarmee is het doelbedrag van 1 miljoen dollar al ruimschoots overtroffen. Er zijn bijna 50.000 donaties zijn gedaan.

2 uur geleden
Politie Kenia pakt seriemoordenaar die mogelijk 42 vrouwen doodde

NAIROBI (ANP) - De Keniaanse politie heeft in een oostelijke buitenwijk van Nairobi een man opgepakt naar aanleiding van de recente vondst van zeker acht verminkte vrouwen die waren vermoord. Volgens de politie heeft de verdachte, Collins Jumaisha, inmiddels bekend dat hij 42 vrouwen heeft vermoord, inclusief zijn echtgenote.

2 uur geleden
Trump tegen krant: eigenlijk had ik dood moeten zijn

NEW YORK (ANP) - Donald Trump heeft zondag in een gesprek met de New York Post gezegd dat hij "er nu niet had mogen zijn, ik werd geacht dood te zijn"'. Hij noemt de moordaanslag "een heel surrealistische ervaring". Op de 78-jarige Republikeinse presidentskandidaat werd tijdens een campagnebijeenkomst ten noorden van Pittsburgh zaterdag een moordaanslag gepleegd. Hij raakte aan het rechteroor lichtgewond. Een toeschouwer werd gedood en twee anderen raakten gewond. "Door geluk of dankzij God, velen zeggen door God, ben ik er nog steeds."

4 uur geleden
Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

8 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

10 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

11 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

12 uur geleden