Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden gaat actie ondernemen tegen 'spookgeweren'

Biden gaat actie ondernemen tegen 'spookgeweren'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden maakt donderdag zijn volgende stappen bekend om vuurwapengeweld in zijn land aan te pakken. De plannen zullen er met name op gericht zijn om het aantal 'spookgeweren' terug te brengen. De recente reeks schietpartijen is de directe aanleiding voor de strengere wetgeving die Biden per decreet wil gaan invoeren.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal binnen 30 dagen met regels komen om de groei van het aantal ontraceerbare, zelfgemaakte spookgeweren te beperken. Hoe die regels er in detail uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Het ministerie komt binnen twee maanden met regels die ervoor zorgen dat voorwerpen waarmee van pistolen nog gevaarlijkere vuurwapens gemaakt kunnen worden, onder de wapenwet komen te vallen.

Ook moeten staten met preventieve wetgeving aan de slag gaan, waarvoor de federale overheid een blauwdruk zal geven. Het ministerie van Justitie zal daarnaast een onderzoek gaan uitvoeren naar de illegale wapenhandel. De preventieve wetgeving moet rechtbanken en politie de bevoegdheid geven wapens af te pakken van mensen die als een gevaar voor de gemeenschap worden gezien.

Wetgeving

Wapenwetgeving is een buitengewoon gevoelig onderwerp in de Verenigde Staten, waar het recht om een vuurwapen te hebben is opgenomen in het tweede amendement van de grondwet. De regering-Biden heeft de afgelopen maanden gewerkt aan plannen voor wetgeving die het vuurwapengeweld moet terugdringen, zonder dat er een rechtszaak mee wordt uitgelokt die kan leiden tot het terugdraaien van de wetgeving.

Recente dodelijke schietpartijen in Georgia en Colorado hebben de druk op Biden doen toenemen om in actie te komen tegen het toenemende vuurwapengeweld in de Verenigde Staten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Negen doden bij schietpartij in Indianapolis

INDIANAPOLIS (ANP) - Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Indianapolis zijn volgens de politie negen doden en meerdere gewonden gevallen. De schutter heeft zichzelf van het leven beroofd, zei een woordvoerster tegen de media.

1 uur geleden
Beelden vrijgegeven van doodschieten 13-jarige door politie in VS

CHICAGO (ANP/BELGA) - De autoriteiten in Chicago hebben donderdag een video vrijgegeven van een politieagent die een 13-jarige jongen doodschiet. Het gaat om "ondraaglijke" beelden, zegt de burgemeester van de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Israël voert luchtaanval uit na raketlancering vanuit Gazastrook

TEL AVIV (ANP/BELGA) - Het Israëlische leger heeft vrijdagochtend luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat vanuit de Palestijnse enclave een raket werd afgevuurd richting het zuiden van Israël.

3 uur geleden
Biden ontvangt Zuid-Koreaanse president in mei in de VS

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt in de tweede helft van mei zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in in Washington. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is er nog geen exacte datum vastgesteld. Het bezoek dient onder meer om de relatie tussen beide landen te onderstrepen.

4 uur geleden
Recordgroei Chinese economie: toename van 18,3 procent

PEKING (ANP/DPA) - De Chinese economie lijkt de coronacrisis grotendeels te hebben overwonnen en begon het nieuwe jaar met een recordgroei. De op een na grootste economie van de wereld groeide het eerste kwartaal met 18,3 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het is de grootste toename sinds het land ruim dertig jaar geleden is begonnen met het bijhouden van de kwartaalcijfers.

4 uur geleden
Met vertrek Raúl Castro als partijleider komt einde aan tijdperk

HAVANA (ANP) - Vrijdag begint op Cuba het congres van de regerende Communistische Partij. Tijdens de belangrijke partijbijeenkomst die tot maandag duurt zal naar verwachting Raúl Castro zijn functie als partijleider neerleggen. Dat betekent dat er formeel een einde komt aan het Castro-tijdperk, dat begon met de Cubaanse revolutie in de jaren 50.

6 uur geleden
VN geven Saint Vincent een miljoen dollar aan noodsteun

KINGSTOWN (ANP) - Het door een vulkaanuitbarsting getroffen Caribische eiland Saint Vincent ontvangt een miljoen dollar (ruim 836.000 euro) aan noodsteun van de Verenigde Naties. De fondsen zullen voorzien in "dringende humanitaire hulp aan getroffen mensen, vooral degenen die geëvacueerd zijn", staat in een verklaring van de VN.

6 uur geleden