Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden en VN-chef Guterres in gesprek over pandemie en klimaat

Biden en VN-chef Guterres in gesprek over pandemie en klimaat

CORONAVIRUSWASHINGTON (ANP/RTR) - De aankomende president van de Verenigde Staten, Joe Biden, heeft maandag met VN-chef Antonio Guterres gesproken over het aanpakken van de coronapandemie en de klimaatcrisis, heeft Bidens transitieteam laten weten. Scheidend president Donald Trump moest op die vlakken weinig hebben van internationale samenwerking.

Volgens Bidens transitieteam kwamen ook "het aankaarten van humanitaire noden, bevordering van duurzame ontwikkeling, het bewaken van vrede en veiligheid en het oplossen van conflicten" aan bod in het gesprek tussen de aankomende Amerikaanse president en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Biden heeft daarbij zijn zorgen aan Guterres geuit over het escalerende geweld in Ethiopië en de dreiging daarvan voor burgers in de noordelijke conflictregio Tigray.

Bidens eerste uitwisselingen als verkozen president met de VN-chef staan in groot contrast met de koers van president Trump, die klimaatverandering een broodjeaapverhaal heeft genoemd en de VS in 2017 heeft teruggetrokken uit het klimaatverdrag van Parijs. Ook besloot Trump om de Amerikaanse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) fors in te perken en kondigde hij aan dat de VS hun lidmaatschap van de WHO gaan opzeggen. Trump beschuldigt de WHO ervan dat die aan de leiband van China loopt.

Joe Biden heeft eerder aangegeven dat hij zowel Trumps beslissing over het klimaatverdrag als over de WHO zal terugdraaien.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

4 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

5 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

6 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

6 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

6 uur geleden
Berlijn gaat voor miljarden raketafweersystemen van Israël kopen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse en Israëlische ministers van Defensie, Boris Pistorius en Yoav Galant, hebben in Berlijn een verklaring getekend voor de koop van Israëlisch-Amerikaanse Arrow 3 raketafweersystemen. Het gaat volgens de Israëlische defensie-industrie om ruim 4 miljard euro en is voor Israël de grootste wapendeal ooit.

6 uur geleden
Britse acteur Michael Gambon (82) overleden

LONDEN (ANP) - De Iers-Britse acteur Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De acteur was bij het grote publiek het meest bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Gambon nam de rol na twee films over van acteur Richard Harris, toen deze onverwacht overleed.

6 uur geleden