Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden en Trump winnen Pennsylvania, toch nog veel Haley-stemmers

Biden en Trump winnen Pennsylvania, toch nog veel Haley-stemmers

PHILADELPHIA (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Republikeinse uitdager Donald Trump hebben gemakkelijk hun voorverkiezingen in de staat Pennsylvania gewonnen, blijkt uit een prognose van Edison Research.

De stemming in de oostelijke staat was dan ook een formaliteit: Biden en Trump wonnen begin maart al de nominaties van hun respectievelijke partijen. Geen van beiden krijgt nog te maken met serieuze tegenstand bij de voorverkiezingen.

Dat maakte het des te opmerkelijker dat duizenden Republikeinen op voormalig kandidaat Nikki Haley stemden. Als alle stemmen geteld zijn, eindigt de oud-gouverneur van South Carolina volgens Edison Research op bijna 21 procent van de stemmen - tegen 79 procent voor Trump. Dat zou duiden op ontevredenheid onder een deel van de Republikeinen over de nominatie van Trump.

Bij de Democraten krijgt Biden vermoedelijk ruim 94 procent van de stemmen. 5,6 procent gaat naar zijn enige overgebleven uitdager, Dean Phillips, een Democratisch congreslid dat zich terugtrok uit de race. Ook dat duidt mogelijk op enige onvrede over Biden binnen zijn partij.

Net als eerder in onder meer Michigan en Arizona kreeg Biden te maken met activisten die Democratische kiezers opriepen op hun stembiljet het vakje 'uncommitted' aan te vinken - om zo te protesteren tegen Bidens onvoorwaardelijke steun aan Israël in de Gaza-oorlog. De organisatoren in Pennsylvania mikken op 40.000 blanco stemmen. De blanco stemmen waren echter dinsdagavond nog niet geteld, omdat ze handmatig moeten worden ingevoerd. Hoe Biden de Gaza-test heeft doorstaan, wordt vermoedelijk pas in de loop van woensdag bekend.

Meer uit Buitenland

Rusland kondigt tests aan met tactische nucleaire wapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft aangekondigd tests te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken. De laatste Russische nucleaire tests waren in 1990, ten tijde van de Sovjet-Unie.

25 minuten geleden
Israël vertelt VS dat actie in Rafah nodig is na stuklopen deal

RAFAH (ANP/RTR) - Het is volgens Israël tijd voor militaire actie in Rafah. De minister van Defensie Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse collega Lloyd Austin verteld dat een operatie nu nodig is, omdat Hamas zou weigeren om tot een deal te komen over een nieuw bestand.

45 minuten geleden
Leger Israël roept burgers op tot vertrek uit oosten van Rafah

RAFAH (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) zeggen burgers in het oosten van Rafah "aan te moedigen" naar een nabijgelegen "humanitair gebied" te vertrekken. De stap komt mogelijk voorafgaand aan een grootschalig grondoffensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook.

2 uur geleden
Rechtse politicus Mulino wint presidentsverkiezingen in Panama

PANAMA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De rechtse politicus, investeerder en voormalig minister van Veiligheid José Raúl Mulino heeft zondag de presidentsverkiezingen in Panama gewonnen. Met negentig procent van de stemmen geteld, heeft hij 34 procent van de stemmen binnengehaald en is hij uitgeroepen tot winnaar. Zijn rivaal, Ricardo Lombana, behaalde 25 procent van de stemmen en feliciteerde Mulino met zijn overwinning.

4 uur geleden
Xi ontmoet Macron en Von der Leyen op eerste EU-bezoek sinds 2019

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping is voor het eerst in vijf jaar weer in Europa en heeft maandag een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wil Xi "stabiliteit brengen in de relatie tussen de EU en China en nieuwe bijdragen leveren aan vrede en stabiliteit in de wereld".

6 uur geleden
Alsnog eerste vlucht van nieuw ruimteschip Boeing met astronauten

CAPE CANAVERAL (ANP) - Een 'nieuw' ruimteschip maakt maandag zijn eerste ruimtevlucht met mensen aan boord. De bemande missie had eigenlijk al in 2018 uitgevoerd moeten worden, maar door ontwerpfouten liep de testvlucht de ene na de andere vertraging op. Het project kost al honderden miljoenen dollars meer dan begroot.

6 uur geleden
Vermiste toeristen Mexico gevonden met schotwonden in het hoofd

MEXICALI (ANP/AFP) - Familieleden van twee Australiërs en een Amerikaan die tijdens hun surftrip verdwenen, zijn zondag in Mexico aangekomen en hebben bevestigd dat de gevonden lichamen de Australiërs en de Amerikaan betreffen. De Mexicaanse autoriteiten laten weten dat de lichamen zijn gevonden met schotwonden in het hoofd.

6 uur geleden