Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden en Scholz willen dat Moskou werk maakt van de-escalatie

Biden en Scholz willen dat Moskou werk maakt van de-escalatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz willen dat Rusland actie onderneemt om de spanning rond Oekraïne te verminderen. De twee wereldleiders zeggen dat er geen tekenen zijn dat Moskou serieus werk maakt van het terugtrekken van troepen aan de Oekraïense grens.

Scholz bracht deze week een bezoek aan Moskou en belde later met de Amerikaanse president om hem bij te praten. "Het risico op verdere militaire agressie door Rusland tegen Oekraïne is groot", staat in een verklaring die de Duitse regering vervolgens naar buiten bracht. Daarin wordt nog eens duidelijk gemaakt dat Moskou kan rekenen op "zware consequenties" als het Oekraïne binnenvalt.

Rusland heeft al een troepenmacht naar de grens gestuurd met dat buurland. Moskou zegt zich bedreigd te voelen door de uitbreiding van de NAVO en wil garanties dat Oekraïne geen lid kan worden van dat bondgenootschap. De Russische president Vladimir Poetin had na een gesprek met Scholz aangegeven nog mogelijkheden te zien voor diplomatie. Biden en Scholz juichen dat toe.

De Russische autoriteiten zeggen zelf dat ze al troepen weghalen bij de grens. Ze gaven beelden vrij waarop te zien is dat tanks en andere legervoertuigen vertrekken. Dat leidde internationaal tot kritische reacties. De VS waarschuwden dat de troepenopbouw gewoon doorgaat.

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

41 minuten geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

9 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

10 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

11 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

11 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

15 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

16 uur geleden