Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden en Poetin bellen elkaar donderdag

Biden en Poetin bellen elkaar donderdag

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse en de Russische president, Joe Biden en Vladimir Poetin, spreken elkaar volgens zegslieden in het Witte Huis donderdag. Poetin heeft gevraagd om een onderhoud, aldus de woordvoerders. De twee mogendheden proberen hun oplopende ruzies te temperen. Eerder deze week werd bekend dat er 10 januari een ontmoeting tussen diplomaten van beide landen komt om onder meer de wrijvingen over Oekraïne te bespreken.

Het 'toptelefoontje' is volgens de Amerikaanse bronnen donderdagmiddag dus donderdagavond in Moskou. Een exacte tijd is niet bekendgemaakt.

Biden heeft de afgelopen tijd meerdere Europese leiders gesproken over de situatie aan de Oekraïense grens. Binnenkort zal hij volgens een woordvoerder ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski spreken.

Blinken

De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken sprak hem woensdag al. Tegen Zelenski zou hij de "niet aflatende steun" van de VS hebben benadrukt voor de "onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne". Zeker in het licht van de Russische troepenopbouw aan de grens, waar in het Westen met argusogen naar wordt gekeken.

De relatie tussen Rusland en Oekraïne is al jaren zeer gespannen. De Russen annexeerden in 2014 het Oekraïense schiereiland De Krim. Ook steunde Moskou de Oekraïense separatisten die eigen ministaatjes uitriepen in het oosten van hun land en de strijd aangingen met de prowesterse regering in Kiev. Moskou heeft berichten over een mogelijke invasie afgedaan als een poging om voor onrust te zorgen.

Meer uit Buitenland

NAVO noemt 'nucleaire' uitlatingen Rusland onverantwoordelijk

BRUSSEL/SOFIA/KYIV (ANP/RTR/DPA) - Russische uitlatingen over het stationeren van nucleaire wapens in Belarus zijn volgens de NAVO "gevaarlijk en onverantwoordelijk". President Vladimir Poetin heeft gezegd dat zijn land tactische nucleaire wapens in het buurland Belarus wil plaatsen en hij maakte daarbij de NAVO verwijten. Poetin wees erop dat de VS ook zijn kernwapens hebben geplaatst in andere landen, met name bij NAVO-bondgenoten.

1 uur geleden
Poetin: we bouwen niet aan een militair bondgenootschap met China

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.

4 uur geleden
Media: Criminaliteit afgelopen jaar toegenomen in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal misdrijven is in 2022 met 11,5 procent gestegen in Duitsland, schrijft de krant Welt am Sonntag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Het gaat volgens de krant om 5,6 miljoen misdrijven in het hele land.

6 uur geleden
Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer

JACKSON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp van de landelijke overheid toegezegd voor de staat Mississippi die de afgelopen dagen is getroffen door noodweer en tornado's. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama. Zondag wordt meer noodweer verwacht,

6 uur geleden
Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

BEIROET (ANP/RTR) - In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat waarnemend minister-president Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet. Een groot deel van de bevolking, vooral christenen, is het hier niet mee eens en heeft de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor het land nu twee verschillende tijden heeft.

7 uur geleden
Honduras en China beginnen diplomatieke relatie

BEIJING/TEGUCIGALPA (ANP/RTR) - China en Honduras hebben zondag de diplomatieke banden aangehaald, kort nadat Honduras die juist verbrak met Taiwan. China heeft bekendgemaakt dat de landen ambassadeurs gaan sturen naar het andere land.

9 uur geleden
Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

13 uur geleden