Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden dringt aan op compromis bij juridische hervormingen Israël

Biden dringt aan op compromis bij juridische hervormingen Israël

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondagavond in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangedrongen op een "compromis" binnen de omstreden plannen voor een hervorming van de Israëlische rechterlijke macht. Woensdag presenteerde de Israëlische president Isaac Herzog zo'n compromisvoorstel. Maar de regering van Netanyahu zei direct dat nieuwe plan niet te steunen.

Israëlische betogers gaan al wekenlang de straat op uit onvrede over de geplande juridische hervormingen. De regering van Netanyahu wil dat het parlement meer te zeggen krijgt over het rechtssysteem. Het hooggerechtshof zou juist minder machtig worden. Tegenstanders zien de hervormingen als een bedreiging voor de scheiding der machten in het land, maar volgens de premier zijn ze juist nodig "om de balans tussen de machten te herstellen".

Volgens het compromisplan van Herzog wordt de positie van het Israëlische parlement en de regering weliswaar versterkt, maar moet tegelijkertijd de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het land worden gewaarborgd.

Biden zei volgens een verklaring van het Witte Huis tegen Netanyahu dat democratische samenlevingen worden versterkt door oprechte controlemechanismen. En dat "fundamentele veranderingen moeten worden nagestreefd met een zo breed mogelijke steun van de bevolking". De hervormingen in Israël moeten volgens Biden voldoen aan democratische kernwaarden. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president zich uitlaat over de kwestie.

Netanyahu beloofde Biden op zijn beurt dat Israël een "sterke en levendige democratie" zal blijven.

Meer uit Buitenland

Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

39 minuten geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

2 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

2 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

2 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

4 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

4 uur geleden
President Ecuador roept nieuwe noodtoestand uit

QUITO (ANP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in zeven van de 24 provincies. De maatregel zal zestig dagen van kracht zijn, blijkt uit een presidentieel decreet.

4 uur geleden