Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: Chinese president fout door weg te blijven van klimaattop

Biden: Chinese president fout door weg te blijven van klimaattop

GLASGOW (ANP/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft een "grote fout" gemaakt door weg te blijven van de klimaattop in Glasgow. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden had hij daar de kans gehad mensen over de hele wereld te beïnvloeden.

"Het is eerlijk gezegd een grote fout van China om niet te komen", aldus Biden op een persconferentie als afsluiting van zijn bezoek aan de klimaatconferentie. Bidens aanwezigheid is door waarnemers als uiterst belangrijk bestempeld.

De president verweet zijn Chinese ambtgenoot weg te lopen van de ambities om een leider in de wereld te zijn. "China probeert, begrijpelijkerwijs, een nieuwe rol in de wereld als wereldleider te laten gelden. Maar dan niet komen opdagen? Kom op", zei Biden. Volgens hem geldt dat ook voor de Russische president Vladimir Poetin, die eveneens afwezig was. "Het is een gigantisch thema en zij keren het de rug toe."

De Chinese president heeft sinds het begin van de coronapandemie zijn land, dat geldt als de grootste milieuvervuiler ter wereld, niet verlaten. Amerikaanse functionarissen hadden eerder verwacht dat Xi afgelopen weekeinde in Rome voor het eerst Biden als president zou ontmoeten op de top van grootste economieën (G20).

Meer uit Buitenland

Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

1 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

1 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

8 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

8 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

8 uur geleden
EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

11 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

15 uur geleden