Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden boos over inflatie, opent aanval op olieconcern ExxonMobil

Biden boos over inflatie, opent aanval op olieconcern ExxonMobil

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden is boos over de hoge benzineprijzen die de inflatie in de Verenigde Staten stuwen. Tijdens een evenement in de haven van Los Angeles opende hij de aanval op olieconcern ExxonMobil. "Exxon verdiende meer geld dan God vorig jaar", aldus Biden, die het bedrijf opriep minder geld te besteden aan het opkopen van eigen aandelen en meer te investeren in het opvoeren van de olieproductie.

Een hogere olieproductie moet ervoor zorgen dat de prijs aan de pomp omlaag gaat. De VS maken daar al veel voortgang mee, stelt Biden, die een recordproductie voorspelt voor volgend jaar. De president zegt met de sector in gesprek te zijn om de productie versneld op te voeren. Tegelijkertijd moet de olie- en gassector niet proberen te profiteren van de oorlog in Oekraïne door "overdadige winsten te willen boeken en de prijzen onnodig op te voeren".

Volgens Biden is de hoge inflatie, die vorige maand in de VS 8,6 procent bedroeg, een wereldwijd verschijnsel dat grotendeels veroorzaakt is door de Russische inval in Oekraïne. Consumenten hebben door die hoge prijzen, met name voor brandstof, veel minder vertrouwen in de Amerikaanse economie dan een maand eerder.

"Ik begrijp dat Amerikanen zich zorgen maken en daar hebben ze goede redenen voor", zei Biden. "Maar Amerika kan beter dan welk ander land de inflatie aanpakken vanuit een positie van kracht." De president verdedigde zijn economische beleid en wees op de vele nieuwe banen en het dalende overheidstekort.

De waardering van Biden is de laatste tijd gedaald, nu de prijzen zo hard stijgen.

Meer uit Financieel

Krant: Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

LONDEN (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk, schrijft de Britse krant The Telegraph. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf.

22 minuten geleden
Staat: procedures voor krimpbesluit Schiphol waren niet nodig

HAARLEM (ANP) - Het verlagen van het aantal vluchten via Schiphol van 500.000 naar 460.000 is volgens de Staat noodzakelijk om de balans op de luchthaven en de omgeving te herstellen. Dat zei de landsadvocaat tijdens een kort geding in de rechtbank van Haarlem, waar verschillende luchtvaartmaatschappijen de door de Staat voorgenomen krimp van Schiphol aanvechten. Zij voeren aan dat de Staat niet de juiste procedures heeft doorlopen, maar volgens de landsadvocaat zijn die helemaal niet aan de orde.

1 uur geleden
Boeing maakt elektrische vliegtuigen zonder piloot

AMSTERDAM (ANP) - Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.

1 uur geleden
Brussel verdenkt energiedrankjesbedrijf van marktmanipulatie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij een fabrikant van energiedrankjes. Het bedrijf, dat in meerdere EU-landen actief is, wordt verdacht van het manipuleren van de markt. Mogelijk heeft het misbruik gemaakt van een machtige positie op die markt of heeft het verboden prijsafspraken gemaakt met concurrenten, zegt de commissie.

1 uur geleden
Interpolis: 'grote zorgen' mkb'ers over stijgend ziekteverzuim

DEN HAAG (ANP) - Ruim 40 procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over het hoge verzuim binnen hun organisatie, meldt verzekeringsconcern Interpolis op basis van onderzoek. Bij een op de vijf mkb’ers is het aantal verzuimmeldingen toegenomen.

2 uur geleden
Een op acht kantoren hoeft niet te voldoen aan duurzaamheidsregel

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 12 procent van alle kantoren in Nederland is een monument dat niet hoeft te voldoen aan de duurzaamheidsregels. De eigenaren zijn niet verplicht om ervoor te zorgen dat de gebouwen een energielabel C of beter krijgen. Vastgoedadviseur Savills noemt die uitzondering ongewenst.

2 uur geleden
ING en ABN aan kop in hogere AEX, Ordina stijgt na overname

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak wist zich dinsdag verder te herstellen onder aanvoering van ING en ABN AMRO. De banken veerden verder op na de reddingsactie van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse, die zondag werd overgenomen door concurrent UBS. Ordina behoorde eveneens tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De ICT-dienstverlener heeft overeenstemming bereikt met zijn Franse branchegenoot Sopra Steria over een overname.

2 uur geleden