Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: beslissend decennium is aangebroken voor mensheid

Biden: beslissend decennium is aangebroken voor mensheid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bij zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gezegd dat wat hem betreft een beslissend decennium in de geschiedenis van de mensheid is aangebroken. Het was de eerste VN-toespraak van Biden sinds hij president van de VS werd.

"We moeten intensiever dan ooit samenwerken om de wereldwijde gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Alle landen in de wereld hebben een verantwoordelijkheid om de banden met elkaar aan te halen. We zoeken geen nieuwe Koude Oorlog, ondanks dat er meningsverschillen zijn," zei Biden.

Volgens Biden zijn klimaatverandering, de coronacrisis en de nucleaire proliferatie de drie grootste bedreigingen. "We blijven alle diplomatieke middelen inzetten om te voorkomen dat Iran in het bezit komt van atoomwapens," aldus de Amerikaanse president.

Amerikaanse bijdrage

Biden maakte bekend dat zijn land de bijdrage aan de internationale klimaatfinanciering zal verdubbelen. Volgens deskundigen zou de Amerikaanse bijdrage aan ontwikkelde landen die de VS in de aanloop naar de overeenkomst van Parijs van 2015 zijn aangegaan, stijgen tot ongeveer 11,4 miljard dollar (9,7 miljard euro) per jaar.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro sprak voor Biden. Hij zei dat de milieuwetten van zijn land als model moeten dienen voor de wereld. Hij beloofde de inzet van zijn regering voor de uitbanning van illegale ontbossing kracht bij te zetten.

De uiterst-rechtse leider, die meer van de Amazone wil openstellen voor mijn- en landbouw, is in binnen- en buitenland bekritiseerd voor de toegenomen ontbossing onder zijn regering. Hij probeerde die kritiek in zijn speech te weerleggen door te zeggen dat zijn regering de bescherming van het Amazonegebied serieus neemt. Na jaren van bezuinigingen beloofde Bolsonaro de middelen voor milieuhandhaving te verdubbelen om illegale ontbossing tegen te gaan.

Meer uit Buitenland

Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

SJANGHAI (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.

1 uur geleden
18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

PHOENIX (ANP/RTR/AFP) - In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.

2 uur geleden
Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Hoewel het nog de vraag is of Trump kans maakt om de zaak te winnen, lijkt hij wel tijd gekocht te hebben in de zaak rond beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

2 uur geleden
Dagjesmensen in Venetië moeten toegangskaartje tonen

VENETIË (ANP/AFP) - Toeristen die een dagje Venetië willen bezoeken, moeten donderdag voor het eerst een toegangskaartje hebben. Het gaat om een proef op de drukste momenten in het jaar. De stad hoopt dat de maatregel helpt om de negatieve gevolgen van de enorme aantallen toeristen die naar Venetië gaan te beperken.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse betogingen aan universiteiten in VS breiden uit

AUSTIN (ANP/AFP) - Het aanzwellende protest aan Amerikaanse universiteiten tegen de oorlog van Israël in de Gazastrook is woensdag uitgebreid naar meer onderwijsinstellingen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil dat de Nationale Garde ingrijpt, zei hij woensdag tijdens een bezoek aan de Columbia University in New York.

3 uur geleden
VS stuurden Oekraïne heimelijk langeafstandsraketten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Washington had voorheen bezwaar daartegen. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet.

9 uur geleden
Irak executeert dertien mensen voor terrorisme, Amnesty bezorgd

BAGDAD (ANP) - In Irak zijn deze week meer dan tien mensen opgehangen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Daarop kan in Irak de doodstraf staan, al moet wel de president uitvoeringsbesluiten ondertekenen. Amnesty International hekelt het gebrek aan transparantie over de executies en roept het land op er onmiddellijk mee te stoppen.

9 uur geleden