Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: Amerikaanse betrokkenheid bij NAVO is heilig

Biden: Amerikaanse betrokkenheid bij NAVO is heilig

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - De betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de gemeenschappelijke defensietaak van de NAVO is "heilig", zei de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag tegen zijn Poolse ambtgenoot Andrzej Duda.

Biden verwees daarmee naar artikel 5 van het NAVO-verdrag, waarin staat dat een aanval op één lid gelijkstaat aan een aanval op alle leden, en dat die aanval collectief beantwoord zal worden. Duda zei zaterdag tijdens zijn ontmoeting met Biden in Warschau dat de Polen "een grote dreiging" voelen door de oorlog in buurland Oekraïne. Hij zei Biden te hebben gevraagd of militaire aankopen sneller kunnen. Hij doelde onder meer op de aanschaf van Patriot-luchtafweergeschut, F-35-straaljagers en tanks.

Polen neemt een grote verantwoordelijkheid bij de aanpak van de humanitaire crisis die het gevolg is van de oorlog, zei Biden. Van de bijna 3,8 miljoen mensen die Oekraïne zijn ontvlucht, zijn er ruim 2,2 miljoen de grens naar Polen overgestoken. Een deel reist door naar andere landen, maar veel mensen blijven in Polen. De rest van de wereld zou het land daarin bij moeten staan, vindt de president.

Moorddadige dictator

Tijdens een ontmoeting later op de dag met Oekraïense vluchtelingen in Warschau noemde Biden de Russische president Vladimir Poetin "een slager". Biden noemde zijn Russische collega eerder een oorlogsmisdadiger, een "moorddadige dictator" en een "echte crimineel die een immorele oorlog voert tegen het Oekraïense volk".

De Amerikaanse president zei zaterdag ook er niet zeker van te zijn dat Rusland een andere strategie heeft in Oekraïne, nadat Moskou had gezegd dat de focus nu volledig ligt op de "bevrijding" van de oostelijke regio Donbas.

Meer uit Buitenland

Japanse maanlander weer aan

TOKIO (ANP/AFP) - De motor van de Japanse maanlander SLIM doet het weer. De lander die eind januari op de maan is gearriveerd had twee weken lang geen enkele communicatie meer met het Japanse ruimtevaartprogramma Jaxa. Dat maakte maandag bekend dat de SLIM weer reageert en de maannacht heeft overleefd en dus niet verloren is.

18 minuten geleden
Israëlische industrieminister ontmoet Saudische collega

DUBAI (ANP/RTR) - De Israëlische minister van Industrie en Economische Zaken Nir Barkat heeft in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gesproken met zijn Saudische collega Majid bin Abdullah al Qasabi. Beiden waren naar de emiraten gekomen voor een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

44 minuten geleden
Boeren naar Brussel voor protest tegen landbouwbeleid EU

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Meerdere konvooien van landbouwvoertuigen met boeren die in Brussel gaan betogen, belemmeren in de ochtendspits het verkeer. De politie heeft aangeraden niet met de auto naar het centrum te komen en er zijn belangrijke verkeerstunnels in de richting van het centrum afgesloten. Verscheidene boerenbonden vinden dat de Europese Commissie geen concrete maatregelen heeft genomen om de problemen van de landbouwsector aan te pakken. Om dat af te dwingen, betogen boeren in België sinds begin deze maand.

52 minuten geleden
Meta lanceert team tegen AI-misbruik bij EU-verkiezingen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

2 uur geleden
Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

3 uur geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

5 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

6 uur geleden