Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: Amerika is weer in beweging

Biden: Amerika is weer in beweging

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag (lokale tijd) tijdens een toespraak in het Congres gezegd dat Amerika "weer in beweging is". "Amerika is klaar om op te stijgen", aldus Biden. "We zijn weer aan het werk, weer aan het dromen, weer aan het ontdekken, weer de wereld aan het leiden. We hebben elkaar en de wereld laten zien: er bestaat geen opgeven in Amerika."

"Honderd dagen geleden stond het Amerikaanse huis in brand", schetste Biden het land dat hij aantrof toen hij in januari de macht overnam van Donald Trump. Het coronavirus greep om zich heen, de economie ging gebukt onder de coronapandemie en de bestorming van het Capitool deed de Amerikaanse democratie op zijn grondvesten daveren. Maar Amerika "krabbelt steeds overeind", verzekerde Biden.

De president kondigde zoals verwacht 1800 miljard dollar (bijna 1500 miljard euro) te willen uittrekken voor een nieuw economisch steunpakket voor burgers. Het geld gaat onder meer naar onderwijs, kinderopvang en belastingverlagingen voor gezinnen. Volgens hem moet alles erop gericht zijn de economie opnieuw op te bouwen en de ongelijkheid in het land te bestrijden met "het grootste banenplan sinds de Tweede Wereldoorlog".

Biden zei dat Amerikanen uit de arbeidersklasse waren genegeerd en dat zijn plannen hen een kans geven. "Je voelt je achtergelaten en vergeten in een economie die snel verandert. Ik wil rechtstreeks met je praten", vertelde de Democraat, voordat hij Amerikanen "goedbetaalde banen die niet kunnen worden uitbesteed" beloofde. Om zijn plannen te financieren wil hij belastingverhogingen doorvoeren voor rijke Amerikanen en bedrijven.

De president herhaalde tijdens de toespraak regelmatig zijn bijna dagelijkse mantra dat "Amerika terug is". Zowel om te herstellen van de coronavirusramp als om de turbulentie van het Trump-tijdperk achter zich te laten. Als het op het buitenlands beleid aankomt, onderstreepte hij de terugkeer van Washington naar internationale partnerschappen die onder Trump zijn beschadigd.

Wat binnenlandse kwesties betreft, kwam Biden met een lange wensenlijst. Daarop staan onder meer politiehervormingen, pro-immigrantenhervormingen en wapenbeheersing, stuk voor stuk zeer gevoelige kwesties in de Amerikaanse politiek.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

10 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

12 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

12 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

13 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

13 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

14 uur geleden