Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden: alle doses vaccin vrijgeven

Biden: alle doses vaccin vrijgeven

WILMINGTON (ANP/RTR) - Aanstaand Amerikaans president Joe Biden wil dat elke beschikbare dosis van het coronavaccin gebruikt gaat worden. De huidige regering houdt de helft van de vaccins achter voor de tweede prik, die nodig is bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Maar er gingen stemmen op om zoveel mogelijk Amerikanen snel te vaccineren nu het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen oploopt en er steeds meer doden vallen door het virus. Donderdag stierven er voor de tweede opeenvolgende dag meer dan 4000 mensen door corona.

Een aantal Democratische gouverneurs drong er deze week in Washington op aan de vaccins te verspreiden die nu nog op de plank liggen. Biden wil daar gehoor aan geven. Hij noemde vrijdag de vaccinatiecampagne tot nu toe een lachertje. Hij ziet de distributie van het vaccin als "de grootste operationele uitdaging waarvoor ons land ooit zal staan".

Tussenstand

Het doel van zijn voorganger Trump was om eind vorig jaar 20 miljoen Amerikanen te vaccineren, maar de tussenstand stond donderdag op ongeveer 6 miljoen gevaccineerden. Dat is minder dan een derde van de 21 miljoen doses die tot nu toe verspreid zijn, meldt het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie CDC.

De aankomende president krijgt maandag zijn tweede dosis van het coronavaccin. Ook de belangrijkste leden van zijn overgangsteam worden dan gevaccineerd.

Biden is ook van plan weer een nationale veiligheidsfunctionaris aan te stellen die de mondiale gezondheidssituatie in de gaten houdt. Trump schrapte deze functie nog voordat de coronapandemie uitbrak. De nieuwe baan gaat naar een voormalig veiligheidsofficial.

Meer uit Buitenland

Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

8 minuten geleden
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

1 uur geleden
Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

2 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

2 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

2 uur geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

3 uur geleden
Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

7 uur geleden