Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden aan de leiding in peilingen belangrijke 'swing states'

Biden aan de leiding in peilingen belangrijke 'swing states'

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden, de Democratische kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, gaat in de peilingen aan de leiding in twee staten die op 3 november doorslaggevend kunnen zijn. Volgens een gezamenlijke peiling van marktonderzoeksbedrijf Ipsos en het Britse persbureau Reuters loopt Biden in Pennsylvania 3 procent voor op president Donald Trump. In de staat Wisconsin bedraagt Bidens voorsprong 5 procent.

In Pennsylvania, een staat met een aantal grote steden, een conservatief platteland en weggekwijnde industrie, zegt 49 procent voor Joe Biden te gaan stemmen, tegenover 46 procent voor Trump. Zo'n 48 procent denkt dat Biden beter beleid tegen het corona-epidemie zal voeren, 4 procent meer dan het percentage kiezers dat juist denkt dat Trump een betere corona-aanpak in huis heeft. Als het gaat om de economie is het vertrouwen in de president juist hoger. 48 procent denkt dat hij de economie er het best bovenop helpt, tegenover 42 procent die denkt dat die klus beter aan Biden kan worden overgelaten.

In Wisconsin zou 48 procent nu voor Biden kiezen en 43 procent voor Trump. Ook in die staat krijgt Biden het meeste vertrouwen in het aanpakken van de corona-epidemie (48 tegen 40 procent) en Trump juist in het opkrikken van de economie (48 tegen 42 procent).

Beide staten staan bekend als zogeheten 'swing states' of 'battleground states' omdat ze niet uitgesproken Democratisch of Republikeins zijn. In de strijd om het winnen van zoveel mogelijk van de 538 kiesmannen, die uiteindelijk de president kiezen, is Pennsylvania van groot belang. Wie in die staat de meeste stemmen krijgt, krijgt twintig kiesmannen achter zich. Wisconsin heeft er tien te vergeven.

Reuters en Ipsos peilen momenteel in zes staten die mogelijk doorslaggevend zullen zijn bij de verkiezingen, die op 3 november worden gehouden. In de komende dagen worden peilingsresultaten verwacht uit swing states Michigan (16 kiesmannen), North Carolina (15), Arizona (11) en Florida (29).

Biden viel Trump maandag op campagne in Wisconsin verbaal aan om diens aanpak van de corona-epidemie. "Hij was er niet toe in staat", aldus Biden. "Hij bevroor, Hij liet na om te handelen. Hij panikeerde." Trump bezocht Wisconsin vorige week nog en gaat maandag (plaatselijke tijd) naar swing state Ohio.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.

52 minuten geleden
Iraanse generaal waarschuwt Israël tegen aanval op nucleair doel

TEHERAN (ANP/AFP) - Een topgeneraal van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) waarschuwt Israël om geen nucleaire faciliteiten in Iran te bestoken. Als dat gebeurt, zal Iran dergelijke doelen in Israël aanvallen. Iran houdt rekening met een Israëlische vergeldingsactie na een ongekende aanval op Israël.

59 minuten geleden
Oekraïne meldt 'succesvolle' aanval op Russische basis op de Krim

KYIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Oekraïne bevestigt een aanval te hebben uitgevoerd op een grote Russische luchtmachtbasis op de Krim. De militaire inlichtingendienst claimt dat de luchtverdediging, radarsystemen en andere apparatuur schade hebben opgelopen. Een woordvoerder sprak op de radio over een "succesvolle operatie".

1 uur geleden
Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

5 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

5 uur geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

5 uur geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

6 uur geleden