Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bibliotheken: groeiende maatschappelijke rol door activiteiten

Bibliotheken: groeiende maatschappelijke rol door activiteiten

DEN HAAG (ANP) - Bibliotheken organiseerden vorig jaar 15 procent meer activiteiten dan een jaar eerder, zo staat in onderzoek van CBS en de Koninklijke Bibliotheek (KB). Met 220.000 activiteiten wilden de bibliotheken de maatschappelijke rol vergroten. Zo zetten ze in op het bestrijden van laaggeletterdheid, het bevorderen van digitale inclusie en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling.

Bijna de helft van de activiteiten van bibliotheken waren gericht op educatie en ontwikkeling, zoals taalvaardigheid, digitale vaardigheden en mediawijsheid. Met 68.000 activiteiten (31 procent) werd er ook veel aandacht besteed aan het bevorderen van lezen, bijvoorbeeld voorleesmiddagen voor kinderen en het organiseren van leesclubs en boekpresentaties. Ook veel aandacht kregen de thema's 'ontmoeting en debat', met bijvoorbeeld themacafés, en 'kennis en informatie', waaronder bijeenkomsten over werk en sollicitatie.

Met het aantal activiteiten groeide ook het personeelsbestand van bibliotheken. Zo kwamen er in vergelijking met 2018 15 procent meer vrijwilligers bij. De 22.000 vrijwilligers werden ingezet voor activiteiten over taalvaardigheid, digivaardigheidscursussen en voorlezen. De cijfers tonen volgens KB aan dat bibliotheken steeds meer verschuiven van de klassieke uitleenbibliotheek naar de brede maatschappelijke bibliotheek.

Dat is ook terug te zien in het ledenaantal, want 7 op de 10 kinderen en 1 op de 10 volwassenen waren in 2019 lid van de bibliotheek. Het aantal uitgeleende boeken nam, net als de laatste jaren, ook het afgelopen jaar af. Wel werden er 3,9 miljoen e-books uitgeleend, 10 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee was 6 procent van de uitgeleende boeken in openbare bibliotheken een e-book. Daarnaast steeg ook het aantal downloads van luisterboeken.

Het kabinet kondigde vorige week dinsdag een sluiting van twee weken aan voor onder andere bibliotheken. Naar verwachting gaan die over een week weer open. Ondertussen kunnen er wel boeken afgehaald worden bij een loket.

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

4 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

8 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

14 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

14 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

17 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

19 uur geleden