
Bezorging van stempassen verkiezingen mogelijk aangepast
DEN HAAG (ANP) - Kiezers krijgen bij volgende verkiezingen hun stempassen misschien eerder thuis gestuurd. De bezorging verliep bij de afgelopen verkiezingen moeizaam, en daarom worden de wettelijke regels wellicht aangepast, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
Nu is het zo dat mensen hun stempas via de gemeente uiterlijk twee weken voor de verkiezingen thuis ontvangen. Als dat niet goed is gegaan, kunnen ze in hun gemeente een vervangende stempas aanvragen. Als ze dat schriftelijk doen, moet dat uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen binnen zijn. Afgelopen november kregen in totaal duizenden inwoners van Amsterdam, Goirle, Noordoostpolder en Middelburg hun stempas voor de Kamerverkiezingen te laat of helemaal niet thuis.
De Jonge zegt dat hij met PostNL heeft gesproken over de problemen. De minister wil laten onderzoeken of het nodig is om de termijnen "voor de bezorging van de stempas, de vervangende stempas, de kiezerspas en de schriftelijke volmacht" te verruimen. In een toelichting zegt zijn woordvoerster dat de termijn van twee weken voor de verkiezingen blijft staan, maar dat de documenten mogelijk eerder worden verstuurd.
Kiesraad
In zijn brief gaat De Jonge ook in op de afgelopen verkiezingen. Gemeenten klaagden toen dat ze veel moeite hadden om op tijd de stemmen te tellen, de uitslagen vast te stellen en eventuele klachten af te handelen. Ook de Kiesraad sprak zich hierover uit. De minister wil ernaar kijken na de komende Europese verkiezingen in juni.
Verder zegt de minister dat er "geen aanwijzingen zijn dat grootschalige desinformatiecampagnes hebben plaatsgevonden". Het ministerie heeft één keer bij X, het voormalige Twitter, geklaagd over een bericht dat daar werd verspreid. Dat gebeurde op de dag van de verkiezingen. In het bericht stond dat mensen twee vakjes moesten invullen om op GroenLinks-PvdA te kunnen stemmen. Als mensen dat hadden gedaan, was hun stem ongeldig geweest.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
4 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
8 uur geleden