Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bezorger die man in Wijchen doodreed krijgt 7 jaar cel en tbs

Bezorger die man in Wijchen doodreed krijgt 7 jaar cel en tbs

UTRECHT (ANP) - De 19-jarige pakketbezorger Tarik O. is veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging. O. reed november vorig jaar in een woonwijk in het Gelderse Wijchen een 42-jarige man dood die hem op zijn rijgedrag aansprak. "U heeft uw auto als wapen gebruikt", aldus de rechtbank. De uitspraak van de rechtbank in Utrecht is gelijk aan de strafeis van de officier van justitie.

De twee hadden een heftige woordenwisseling gehad over de rijstijl van O. De pakketbezorger zou veel te hard hebben gereden in de woonwijk. Volgens O. werd hij uitgescholden en kreeg hij een duw van het slachtoffer. O. stapte in zijn busje en gaf vervolgens gas toen het slachtoffer voor de auto stond om een foto van het kenteken te maken. De man belandde op de motorkap en daarna onder de bestelbus. O. zou tot twee keer toe over het slachtoffer heen zijn gereden. De rechtbank noemde het "onbegrijpelijk dat een woordenwisseling kan leiden tot deze ontstellende handelingen".

De man overleed ter plaatse, voor de ogen van zijn echtgenote. De verdachte ging er na de aanrijding vandoor maar kon kort daarna worden aangehouden.

Strafblad

Op basis van deskundigen noemt de rechtbank O. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en is de kans op herhaling groot. O. heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, al een strafblad met meerdere zware delicten.

O. is veroordeeld voor doodslag en voor het wegrijden daarna. "De rechtbank is van oordeel dat u daadwerkelijk de bedoeling had het slachtoffer van het leven te beroven. U heeft immers vanuit stilstand vol gas gegeven, terwijl het slachtoffer op een meter afstand voor uw auto stond", hoorde de zwijgende O. de rechter oordelen. "U heeft op geen enkel moment geremd of gas geminderd terwijl slachtoffer op uw motorkap lag. Daarna bent u nogmaals twee keer over het slachtoffer heen gereden."

De rechtbank spreekt van een afschuwelijke en schokkende gebeurtenis. "Een dergelijk feit leidt ertoe dat mensen elkaar niet meer durven aan te spreken op hun gedrag en verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer".

Meer uit Binnenland

Kosten dumpen lachgascilinders mogelijk verrekend in afvalheffing

DEN HAAG (ANP) - Door het lachgasverbod dat op 1 januari 2023 van kracht werd komen veel lege lachgascilinders in de openbare ruimte en bij het restafval terecht. De rekening om dat probleem op te lossen komt op het bordje van gemeenten terecht en mogelijk ook bij burgers in de vorm van verhoogde afvalstoffenheffing. Dat schrijven onder meer de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdiensten (NVRD) en afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden in aanloop naar een gesprek in de Tweede Kamer donderdag over het onderwerp.

14 minuten geleden
Qbuzz: busverkeer weer op gang gekomen

AMERSFOORT (ANP) - Het busverkeer bij Qbuzz in Groningen en Drenthe is weer op gang gekomen, meldt een woordvoerder van de vervoerder. Eerder reden er geen bussen als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

48 minuten geleden
Bussen Qbuzz rijden niet door storing communicatiesystemen

AMERSFOORT (ANP) - Door een storing in de communicatiesystemen rijden er geen bussen van Qbuzz, meldt de vervoerder. Het is niet bekend hoelang dit gaat duren.

1 uur geleden
Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

2 uur geleden
Media: Russische schepen bespioneren infrastructuur in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Niet-militaire Russische schepen bespioneren pijpleidingen en kabels in de Noordzee en dat gebeurt op veel grotere schaal dan al bekend was. Dat schrijft het Belgische De Tijd op basis van onderzoek dat het samen met Follow the Money (FTM) heeft uitgevoerd.

3 uur geleden
Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

5 uur geleden
Geen meerderheid in parlement Aruba voor homohuwelijk

ORANJESTAD (ANP) - Het Arubaanse parlement heeft woensdag gestemd over een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Begin mei is over dezelfde wet gestemd. Beide keren eindigde de stemming in 10-10.

8 uur geleden