
Bezorgdheid overheerst bij einde twintig jaar missie Afghanistan
SOESTERBERG (ANP) - Na twintig jaar is er een einde gekomen aan de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Bij het kabinet heersen vooral zorgen over hoe het verder gaat met het land, bleek donderdag bij de ceremonie die het einde van de missie markeerde.
"De veiligheidssituatie is zorgelijk en het risico bestaat dat een deel van de vooruitgang verloren gaat", zei demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) op de bijeenkomst op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. De Afghaanse ambassadeur was er ook bij.
De geboekte resultaten zijn "fragiel" en de vooruitgang is "broos", zei minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken). Ze wees op het geweld van de Taliban dat voortduurt. "Hoe moedige geesten worden vermoord en hoe verworvenheden van de Afghanen onder druk staan."
Onzekere toekomst
Ook generaal Onno Eichelsheim, 's lands hoogste militair, ziet een onzekere toekomst voor de Afghanen. "Voor nu is het afwachten en de ontwikkelingen scherp volgen." De Commandant der Strijdkrachten is zelf twee keer op missie geweest in Afghanistan als helikoptervlieger.
Maar er zijn niet alleen zorgen, aldus Kaag. Ze wees op het verbeterde onderwijs, de toegenomen levensverwachting en vrouwenrechten, en het gestegen inkomen van de Afghanen. De resultaten zijn echter "niet onomkeerbaar", waarschuwde haar collega van Defensie.
Taliban
De Amerikaanse regering kondigde in april tot verrassing van Den Haag aan dat haar troepen Afghanistan uiterlijk op 11 september Afghanistan zouden verlaten. Daarop besloot de NAVO een einde te maken aan de missie die zonder de Amerikanen niet mogelijk is.
Sinds het vertrek is aangekondigd nemen de Taliban het ene na het andere district over. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde deze week aan dat de terugtrekking mogelijk wordt vertraagd, hoewel wel wordt vastgehouden aan 11 september als einddatum.
Missievlaggen
Met de overdracht van twee 'missievlaggen' aan het museum kwam symbolisch een einde aan de tweede decennia durende missie. Een vlag wapperde in Kamp Holland in Uruzgan (2006-2010), de ander in Kamp Marmal in Mazar-e-Sharif waar Nederlandse militairen sinds 2015 actief waren.
De twintig jaar in Afghanistan kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven. Tijdens de ceremonie was een stoel leeg om de gesneuvelde militairen te herdenken. Ongeveer 30.000 Nederlandse militairen hebben in Afghanistan gediend.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
20 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
1 dag geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
1 dag geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geleden