Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bezorgde Kamer debatteert over datadiefstal bij GGD

Bezorgde Kamer debatteert over datadiefstal bij GGD

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer buigt zich woensdag over de privacyproblemen bij de GGD en de gevolgen die dat blijkt te hebben voor gevoelige data van vele tienduizenden Nederlanders. RTL Nieuws onthulde vorige week dat duizenden GGD-medewerkers toegang hebben tot allerlei data, en dat dat ook al heeft geleid tot de diefstal en verkoop van allerlei persoonsgegevens.

Medische gegevens over coronatesten, adressen, telefoonnummers en zelfs burgerservicenummers belandden op straat en zijn doorverkocht. De kwestie leidde tot felle kritiek op coronaminister Hugo de Jonge. In eerste instantie steunden VVD en CDA een voorstel voor een apart debat niet, maar later in de week gingen ze toch overstag.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt de datahandel "grootschalig en schokkend" en vindt dat er sprake is van "structureel falen". Op Radio 1 zei Verhoeven dat De Jonge "tegen de grenzen van zijn geloofwaardigheid aanloopt".

De GGD heeft stappen genomen naar aanleiding van het schandaal. Een functie waarmee de informatie van duizenden mensen tegelijk kon worden geëxporteerd uit het systeem, werd uitgezet. Ook is het niet langer mogelijk om via een printfunctie grote hoeveelheden data uit te draaien.

Meer uit Binnenland

OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

4 minuten geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

19 minuten geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

1 uur geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

1 uur geleden
Landal waarschuwt voor mogelijk lek gegevens 12.000 klanten

ZWOLLE (ANP) - Gegevens van ongeveer 12.000 mensen die onlangs hebben geboekt bij vakantieparken van Landal GreenParks zijn mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het bedrijf is slachtoffer geworden van een hack bij software van MOVEit voor het versturen van bestanden. Daardoor konden cybercriminelen toegang krijgen tot namen en contactgegevens van gasten.

1 uur geleden
A16 vanuit België naar Breda nog uren dicht na ongeluk

BREDA (ANP) - De A16 vanuit België naar Breda is donderdag bij Hazeldonk nog zeker tot 22.00 uur dicht nadat op de weg een vrachtwagen in brand had gestaan, meldt de ANWB. Eerder was ook de andere rijrichting afgesloten, deze is inmiddels weer open.

2 uur geleden
Natuurbrand op Leusderhei hindert verkeer op A28

UTRECHT (ANP) - Op de Leusderheide tussen Soesterberg en Oud-Leusden is donderdagmiddag een natuurbrand uitgebroken. De brandweer had het vuur na een uur blussen onder controle, meldt de veiligheidsregio Utrecht (VRU).

2 uur geleden