Bezoekers van Artis kunnen uitrusten op bankje van olifantenpoep
AMSTERDAM (ANP) - Bezoekers van Artis kunnen sinds deze week in de dierentuin uitrusten op een bankje van olifantenpoep. Het duurzame bankje staat tegenover het verblijf van de "producenten": de Aziatische olifanten. Als blijkt dat de grondstof kwalitatief goed blijft gaat Artis alle parkbankjes op den duur vervangen door exemplaren van olifantenpoep, laat de Amsterdamse dierentuin weten.
De olifanten zorgen voor het grootste volume aan organisch afval in de dierentuin. Dagelijks scheppen de dierenverzorgers ongeveer 300 kilo mest uit het olifantenverblijf. Olifanten eten planten en daarvan poepen ze ongeveer de helft onverteerd weer uit. Voor Artis was dat reden om te kijken of er niet meer gedaan kon worden met de poep vol voedingsstoffen.
Studenten van het Amsterdamse wetenschappelijke AMS Institute hebben vier maanden geƫxperimenteerd met nieuwe producten, gemaakt van olifantenpoep. Het bankje is ontstaan door de mest te drogen en te persen in een hittepers. Door 65 procent poep te mengen met 35 procent gerecycled plastic bleek het mogelijk een meubelstuk te maken. Het poepbankje is donkerbruin van kleur. In de onderdelen is de grove structuur van de poep terug te zien, aldus Artis.
Duurzaam dienstenbedrijf Circulus, dat in diverse gemeenten de openbare ruimte beheert, zorgt ervoor dat het bankje in goede staat blijft. Als het bankje bezwijkt zorgt Circulus ook voor hergebruik van het materiaal. Artis levert al enkele jaren ook olifantenpoep voor de productie van bokashi, een bodemverbeteraar van Japanse oorsprong.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De telefoon van een asielzoeker mag bij het binnengaan van Nederland niet zonder toestemming van de vreemdeling doorzocht worden, oordeelt na de rechtbank in Haarlem nu ook de Raad van State (RvS). De minister van Asiel en Migratie meende dat dit wel mocht, maar ook de hoogste bestuursrechter stelt nu dat daarvoor geen wettelijke grondslag bestaat. Een Iraanse vrouw en haar twee zonen, om wie het in deze zaak gaat, mochten wel in grensdetentie worden geplaatst.
52 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Directeur Donald Pols van Milieudefensie noemt de uitspraak van de rechter in de stikstofzaak "het zoveelste signaal dat het landbouwsysteem onhoudbaar is en dat de overheid in actie moet komen". Ook grote bedrijven in de voedselindustrie moeten volgens Pols "hun verantwoordelijkheid nemen en meebetalen aan de oplossing".
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De uitspraak in de Greenpeace-rechtszaak heeft "enorme impact voor boeren, tuinders en de hele economie", reageert landbouworganisatie LTO. "We roepen de Staat op om in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak", zegt voorzitter Ger Koopmans.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Greenpeace is "opgelucht" dat de rechter heeft geoordeeld dat de Staat meer haast moet maken met de aanpak van de stikstofuitstoot, maar spreekt ook van een "dubbel gevoel". De Staat moet ervoor zorgen dat in 2030 de helft van de kwetsbare natuurgebieden niet meer overbelast is. Wordt dat doel niet gehaald, dan wordt een dwangsom van 10 miljoen euro opgelegd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Staat moet voor 31 december 2030 zorgen dat op de helft van de stikstofgevoelige natuur niet meer stikstof neerkomt dan die natuur aankan, zoals in de wet is vastgelegd. Dat heeft de rechter woensdagochtend gezegd in de rechtbank in Den Haag. De rechter wil ook dat de Staat prioriteit geeft aan de meest kwetsbare natuur. De rechter verbindt aan dit bevel een dwangsom van 10 miljoen euro. Greenpeace had de zaak tegen de Staat aangespannen en krijgt op veel punten gelijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tiental mensen van onder meer Greenpeace heeft woensdagochtend kort een spandoek getoond met de tekst "Geen toekomst zonder natuur" voor de ingang van de rechtbank in Den Haag. De rechter doet woensdag uitspraak in de zaak die Greenpeace aanspande over stikstof.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de tweede helft van 2024 zijn minder vreemdelingen van buiten de Europese Unie uitgezet naar hun land van herkomst dan in de eerste zes maanden van dat jaar. Het gaat om een afname van bijna 20 procent, blijkt uit cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) die zijn afgerond op tientallen.
4 uur geleden