Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bezoeker valt de Mona Lisa aan met een taart

Bezoeker valt de Mona Lisa aan met een taart

PARIJS (ANP) - Een bezoeker heeft zondag het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa in het Louvre in Parijs met taart aangevallen, meldt de Spaanse krant El País. Omdat het kunstwerk van Leonardo Da Vinci voorzien is van een glazen vitrine, bleef het onbeschadigd.

De man zou hebben geprobeerd de vitrine kapot te maken, maar dat lukte niet. Daarop gooide hij taart richting het doek en smeerde het gebak uit op het glazen paneel. Net voordat hij door bewakers werd overmeesterd strooide hij nog rozen uit. Wat het motief van de man is, die vermomd was als oude vrouw en in het museum rondreed in een rolstoel, is onduidelijk. Hij riep dingen over de bescherming van de aarde toen hij werd afgevoerd door museumwachters.

Het is niet de eerste keer dat de Mona Lisa werd aangevallen. In augustus 2009 gooide een toerist een kopje thee naar het doek, waardoor de vitrine werd verbrijzeld. In 1974, toen het te zien was in Tokio, viel een vrouw het aan met een roodgekleurde spray, maar het schilderij werd niet beschadigd. In 1956 waren er twee 'aanslagen'. Een man gooide zuur naar de Mona Lisa waardoor het onderste deel beschadigd raakte. Aan het eind van dat jaar gooide een Boliviaanse schilder een steen naar het doek en richtte lichte schade aan.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

2 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

3 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

4 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

4 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

5 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

5 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

7 uur geleden