Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bezoek minister Bruins Slot in teken van slavernijverleden

Bezoek minister Bruins Slot in teken van slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) brengt van 6 tot en met 10 september een bezoek aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Curaçao. Dat doet zij samen met Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties. Het bezoek staat in het teken van het slavernijverleden.

Beide bewindslieden willen zelf zien en horen "wat het belang en de betekenis is van het slavernijverleden op de eilanden én voor Nederland", zo heeft het ministerie van BZK bekendgemaakt. Op Sint Maarten gaan de twee bewindsvrouwen in gesprek met inwoners met verschillende achtergronden over het slavernijverleden, en de betekenis daarvan voor de toekomst.

Op Sint Eustatius wordt onder meer met jongeren over het slavernijverleden gesproken. Ook op Curaçao gaan de bewindspersonen in gesprek met jongeren als ook met experts op het terrein van het slavernijverleden.

Rutte

Op verzoek van de minister van BZK heeft het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden een advies uitgebracht over het omgaan met het slavernijverleden en de gevolgen daarvan voor vandaag de dag. Voor het einde van dit jaar komt het kabinet met een reactie op het advies. De ervaringen van deze reis worden in de kabinetsreactie meegenomen, meldt BZK.

Medio augustus hebben negen Kamerleden zich in Suriname en vervolgens op Curaçao en Bonaire in het koloniale verleden van Nederland verdiept. Die reis diende als voorbereiding voor activiteiten in 2023, het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij.

Deze maand gaat ook premier Mark Rutte naar Suriname. Het bezoek gaat vooral over de toekomstige relatie tussen beide landen, zei hij begin juli. Er zal wel gelegenheid zijn om over het slavernijverleden te praten, zei de minister-president toen.

Meer uit Politiek

Omtzigt en Wilders: lucht geklaard na gesprek bij Plasterk

DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.

15 minuten geleden
PVV verdwijnt uit de gemeenteraad van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).

1 uur geleden
Minister kan niets doen voor mislopen uitwonende beurs

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.

1 uur geleden
Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

2 uur geleden
Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.

3 uur geleden
Omtzigt zwijgt nog over voorwaarden voor onderhandelingen met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-partijleider Pieter Omtzigt houdt nog steeds de kaarten tegen de borst over de voorwaarden waaronder hij met partijen zoals de PVV wil gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Na een gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz en verkenner Ronald Plasterk herhaalde hij dat het handelen naar de grondwet voor zijn partij "voorwaardelijk" is.

6 uur geleden
Groningse commissaris: woede over beschamende crisis Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - Groningse bestuurders zijn "hartstikke kwaad en gefrustreerd" over het onrecht dat mensen die bescherming zoeken wordt aangedaan in Ter Apel. Een geëmotioneerde commissaris van de Koning René Paas zei dat in een emotionele rondvraag in de Provinciale Staten van Groningen.

6 uur geleden