Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bezoek koning Charles aan gespannen Noord-Ierland

Bezoek koning Charles aan gespannen Noord-Ierland

BELFAST (ANP/AFP) - Het bezoek van de nieuwe koning Charles III aan Noord-Ierland staat vooral in het teken van de gespannen situatie in het land. Sinds de brexit en de bijbehorende speciale handelsregels voor Noord-Ierland ligt de relatie met het Verenigd Koninkrijk onder vuur.

Het Noord-Ierse parlement heeft Charles tijdens een rouwbijeenkomst in Hillsborough Castle bij Belfast condoleances aangeboden voor het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth. In het kasteel sprak hij ook met de vicepresident van de republikeinse partij Sinn Féin. Die partij is voor een hereniging met Ierland en is sinds de verkiezingen van mei voor het eerst de grootste in het parlement. Sinn Féin heeft opgeroepen tot respect voor de koningin, maar zal geen afgevaardigden sturen naar diensten of ceremonies die met de troonsbestijging van Charles te maken hebben. Die zouden alleen voor mensen zijn die trouw zijn aan de kroon.

Volgens de voorzitter van het parlement was het verdeelde Noord-Ierland verenigd in respect voor de overleden koningin. Hij benadrukte het belang van haar kleine gebaren, zoals "een bezoek, een handdruk of het spreken van paar woorden Iers". Charles zei in een speech dat hij zich wil inzetten voor "het welzijn van alle inwoners van Noord-Ierland", naar het voorbeeld van zijn moeder. Ook koningin-gemalin Camilla was hierbij aanwezig. Buiten het kasteel werden ze opgewacht door honderden toeschouwers.

Nieuw staatshoofd

Na de bijeenkomst vertrok het koningspaar naar de St Anne's Cathedral in Belfast om een herdenkingsdienst voor Elizabeth bij te wonen. Naast de leiders van Noord-Ierland waren daar ook de president en Taoiseach (premier) van Ierland aanwezig. Die zaten naast en achter de Britse premier Liz Truss.

Als nieuwe koning bezoekt Charles alle vier delen van het Verenigd Koninkrijk om zich voor te stellen als het nieuwe staatshoofd. Eerder werd hij al ontvangen door het Britse en Schotse parlement, vrijdag reist de koning af naar Wales.

Meer uit Buitenland

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

31 minuten geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

2 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

2 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

3 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

4 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

5 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

8 uur geleden