Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bezoek koning Charles aan gespannen Noord-Ierland

Bezoek koning Charles aan gespannen Noord-Ierland

BELFAST (ANP/AFP) - Het bezoek van de nieuwe koning Charles III aan Noord-Ierland staat vooral in het teken van de gespannen situatie in het land. Sinds de brexit en de bijbehorende speciale handelsregels voor Noord-Ierland ligt de relatie met het Verenigd Koninkrijk onder vuur.

Het Noord-Ierse parlement heeft Charles tijdens een rouwbijeenkomst in Hillsborough Castle bij Belfast condoleances aangeboden voor het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth. In het kasteel sprak hij ook met de vicepresident van de republikeinse partij Sinn Féin. Die partij is voor een hereniging met Ierland en is sinds de verkiezingen van mei voor het eerst de grootste in het parlement. Sinn Féin heeft opgeroepen tot respect voor de koningin, maar zal geen afgevaardigden sturen naar diensten of ceremonies die met de troonsbestijging van Charles te maken hebben. Die zouden alleen voor mensen zijn die trouw zijn aan de kroon.

Volgens de voorzitter van het parlement was het verdeelde Noord-Ierland verenigd in respect voor de overleden koningin. Hij benadrukte het belang van haar kleine gebaren, zoals "een bezoek, een handdruk of het spreken van paar woorden Iers". Charles zei in een speech dat hij zich wil inzetten voor "het welzijn van alle inwoners van Noord-Ierland", naar het voorbeeld van zijn moeder. Ook koningin-gemalin Camilla was hierbij aanwezig. Buiten het kasteel werden ze opgewacht door honderden toeschouwers.

Nieuw staatshoofd

Na de bijeenkomst vertrok het koningspaar naar de St Anne's Cathedral in Belfast om een herdenkingsdienst voor Elizabeth bij te wonen. Naast de leiders van Noord-Ierland waren daar ook de president en Taoiseach (premier) van Ierland aanwezig. Die zaten naast en achter de Britse premier Liz Truss.

Als nieuwe koning bezoekt Charles alle vier delen van het Verenigd Koninkrijk om zich voor te stellen als het nieuwe staatshoofd. Eerder werd hij al ontvangen door het Britse en Schotse parlement, vrijdag reist de koning af naar Wales.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden