
Bezoek koning Charles aan gespannen Noord-Ierland
BELFAST (ANP/AFP) - Het bezoek van de nieuwe koning Charles III aan Noord-Ierland staat vooral in het teken van de gespannen situatie in het land. Sinds de brexit en de bijbehorende speciale handelsregels voor Noord-Ierland ligt de relatie met het Verenigd Koninkrijk onder vuur.
Het Noord-Ierse parlement heeft Charles tijdens een rouwbijeenkomst in Hillsborough Castle bij Belfast condoleances aangeboden voor het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth. In het kasteel sprak hij ook met de vicepresident van de republikeinse partij Sinn Féin. Die partij is voor een hereniging met Ierland en is sinds de verkiezingen van mei voor het eerst de grootste in het parlement. Sinn Féin heeft opgeroepen tot respect voor de koningin, maar zal geen afgevaardigden sturen naar diensten of ceremonies die met de troonsbestijging van Charles te maken hebben. Die zouden alleen voor mensen zijn die trouw zijn aan de kroon.
Volgens de voorzitter van het parlement was het verdeelde Noord-Ierland verenigd in respect voor de overleden koningin. Hij benadrukte het belang van haar kleine gebaren, zoals "een bezoek, een handdruk of het spreken van paar woorden Iers". Charles zei in een speech dat hij zich wil inzetten voor "het welzijn van alle inwoners van Noord-Ierland", naar het voorbeeld van zijn moeder. Ook koningin-gemalin Camilla was hierbij aanwezig. Buiten het kasteel werden ze opgewacht door honderden toeschouwers.
Nieuw staatshoofd
Na de bijeenkomst vertrok het koningspaar naar de St Anne's Cathedral in Belfast om een herdenkingsdienst voor Elizabeth bij te wonen. Naast de leiders van Noord-Ierland waren daar ook de president en Taoiseach (premier) van Ierland aanwezig. Die zaten naast en achter de Britse premier Liz Truss.
Als nieuwe koning bezoekt Charles alle vier delen van het Verenigd Koninkrijk om zich voor te stellen als het nieuwe staatshoofd. Eerder werd hij al ontvangen door het Britse en Schotse parlement, vrijdag reist de koning af naar Wales.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.
9 uur geledenTEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.
14 uur geledenMOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.
18 uur geledenOVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.
19 uur geledenTOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.
21 uur geledenROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.
23 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.
23 uur geleden