Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bezetting universiteitsgebouw Maastricht beëindigd

Bezetting universiteitsgebouw Maastricht beëindigd

MAASTRICHT (ANP) - De bezetting van een faculteitsgebouw van de Universiteit Maastricht (UM) is woensdagavond beëindigd. Ook hebben de actievoerders hun vorige week maandag opgezette tentenkamp achter de faculteit sociaal-culturele wetenschappen "vrijwillig" verlaten. Dat heeft de UM bekendgemaakt. De actievoerders ontkennen dat ze het tentenkamp vrijwillig hebben verlaten. Ze wilden er naar eigen zeggen blijven, maar hadden de keus tussen gearresteerd worden of vrijwillig weggaan.

Ruim honderd pro-Palestijnse activisten hadden het gebouw aan de Grote Gracht in Maastricht woensdagochtend bezet om kracht bij te zetten aan hun eisen. Ze willen dat de UM de contacten met Israëlische instellingen verbreekt.

Na urenlang overleg met het college van bestuur van de UM besloten de activisten hun bezetting op te geven. "De universiteit heeft de politie gebeld wegens huisvredebreuk", lieten activisten het ANP weten. "We ontvingen 18 minuten voor ontruimingstijd (18.00 uur) een kennisgeving per e-mail. De hele dag door bleef de universiteit ons via informele kanalen (geen schriftelijke) verzekeren dat ze de politie niet zouden bellen."

Ernstige zorgen

De UM voerde naar eigen zeggen overleg met de actievoerders vanwege "de ernstige zorgen van de gemeente, politie, Openbaar Ministerie en universiteit over de openbare orde en over de veiligheid van de mensen ter plaatse en van de omgeving." De gesprekken vonden volgens de UM plaats in afstemming met de politie.

"Met het deels uitbreiden van de acties naar de openbare ruimte, kon de UM die veiligheid zelf niet langer garanderen, ook niet voor de demonstranten", aldus de UM in een verklaring. De bezetting werd volgens de UM in alle rust beëindigd. Over het tentenkamp is volgens de activisten het laatste woord nog niet gezegd. "We vertrokken 'vrijwillig' omdat de universiteit ons had verzekerd dat de politie vandaag niet zou ingrijpen", aldus de activisten in een reactie aan het ANP. "Velen van ons hadden een pauze ingelast en het terrein voor een paar uur verlaten, dus we waren echt niet voorbereid op deze situatie."

Maatregelen

De UM neemt enkele maatregelen. Zo moeten staf en studenten vanaf donderdagochtend bij binnenkomst hun universiteitspas laten zien. Dit om ongenode gasten te weren, aldus de UM. Ook worden donderdag als beveiligingsmaatregel de meeste gebouwen van de UM uiterlijk om 19.00 uur gesloten.

Meer uit Binnenland

Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

2 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

4 uur geleden
Dochter overleden moordverdachte Yvon K. wil inhoud kluis terug

BREDA (ANP) - De dochter van de Tilburgse Yvon K., de van moord verdachte vrouw die vorig jaar september zelfmoord pleegde vlak voordat de rechtbank uitspraak zou doen in haar zaak, wil dat het Openbaar Ministerie het beslag op ruim 227.000 cash opheft en aan haar teruggeeft. Het geld werd gevonden in de kluis van K., na haar overlijden.

5 uur geleden
Koos Meinderts en Edward van de Vendel winnen Zilveren Griffels

AMSTERDAM (ANP) - Schrijvers Koos Meinderts en Edward van de Vendel behoren dit jaar tot de winnaars van de Zilveren Griffel. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. Zij maken in september kans op een Gouden Griffel, de belangrijkste Nederlandse boekenprijs voor jeugdliteratuur.

5 uur geleden
AVROTROS zendt documentaire over Jan Cremer opnieuw uit

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

5 uur geleden
Meisje (3) met spoed naar ziekenhuis na ongeval in Breda

BREDA (ANP) - Een 3-jarig meisje is woensdagmiddag met spoed naar een ziekenhuis gebracht, nadat ze in Breda onder een taxibusje terecht was gekomen. Hoe ernstig de verwondingen precies zijn, moet nog blijken, zegt een politiewoordvoerder. "Het ziet eruit dat ze ernstig gewond is, maar dat is nog niet zeker en moet nog worden vastgesteld."

6 uur geleden
Blokkades toegangswegen campus Universiteit Wageningen weg

WAGENINGEN (ANP) - De blokkade van de twee toegangswegen naar de campus van de Universiteit Wageningen die demonstranten woensdagochtend hadden opgeworpen, is voorbij. Een woordvoerder van de tientallen studenten die eisten dat de universiteit direct de banden met Israël verbreekt, laat weten dat de betogers hebben besloten de blokkade op te heffen, omdat de actie in hun ogen succesvol was. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat de blokkades weg zijn.

6 uur geleden