Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bezem door uitzendbranche om arbeidsmigranten te beschermen'

'Bezem door uitzendbranche om arbeidsmigranten te beschermen'

DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigranten beter te beschermen tegen uitbuiting en ongezonde werk- en leefomstandigheden, moet het kabinet flink hogere eisen stellen aan uitzendbureaus. Zij zouden voortaan een certificaat moeten hebben dat bewijst dat zij zich houden aan cao's en zaken als huisvesting en zorgverzekeringen fatsoenlijk hebben geregeld.

Dat adviseert een team onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer, dat zich daar op verzoek van het kabinet over heeft gebogen. In het advies staat ook dat een einde moet komen aan de koppeling tussen werken en wonen. Dat de werkgever tegelijkertijd huisbaas is, leidt tot te veel afhankelijkheid.

De coronacrisis heeft de problemen rond arbeidsmigranten nog scherper op de kaart gezet, zegt Roemer. "En inmiddels is iedereen er wel van overtuigd: dit kan zo niet langer. We moeten ervoor zorgen dat geen enkele arbeidsmigrant meer in een situatie belandt waar u of ik ook niet in zouden willen belanden."

Makkelijk

Een belangrijke oorzaak is volgens Roemer dat het veel te makkelijk is om een uitzendbureau op te richten. Sinds het vergunningenstelsel is afgeschaft, is het aantal toegenomen van 4000 naar circa 14.000. "En er zijn te veel kwaadwillende ondernemers actief."

Door strengere regels te hanteren, moet het kabinet wat Roemer betreft het kaf van het koren scheiden. Goed toezicht met jaarlijkse controles moet ervoor zorgen dat een bedrijf altijd aan de voorwaarden voldoet. "En dat moet geen controle op papier zijn", waarschuwt hij.

Geen zorgen

Goedwillende bedrijven voldoen volgens Roemer nu al aan de eisen en hoeven zich dus geen zorgen te maken. "Het zal alleen een probleem worden bij bedrijven die er een zooitje van maken. En dat is nou precies de bedoeling."

Vakbond FNV is blij met de adviezen over huisvesting, certificering van uitzendbureaus, handhaving en de toegang tot zorg, en hoopt dat kabinet snel aan de slag gaat met de aanbevelingen. Maar het ontbreekt volgens de bond nog aan een visie op de onderliggende problematiek. "De illusie dat slechts een klein groepje malafide uitzendbureaus schuldig is aan de wantoestanden, is nu wel definitief ontkracht. Maar zolang er door structurele flexmodellen en fiscale trukendozen extra kan worden verdiend over de rug van arbeidsmigranten, blijven deze wantoestanden in stand", zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.

Ook boerenorganisaties LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NFO en KAVB voelden zich geroepen om te reageren. Zij willen ook dat misstanden worden aangepakt. "We onderschrijven de urgentie en hoofdlijnen van het advies, maar waarschuwen wel dat de ondernemers die nu al hun verantwoordelijkheid nemen niet belast mogen worden met onnodige regels, administratieve rompslomp of extra eisen." Boeren en tuinders maken doorgaans veel gebruik van arbeidsmigranten.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 6 maanden geleden
zolang NL met 10duizenden werkelozen zit hebben we geen arbeidsmigranten nodig.

Meer uit Binnenland

Vernielingen en opgeblazen bushokje in Assen

ASSEN (ANP) - In een aantal straten in Assen zijn volgens de politie vernielingen gepleegd. Aan de Kiepheugte is een bushokje opgeblazen en aan de Dusselheugte is nabij het voetbalveldje tuinmeubilair in brand gestoken. Rondom het winkelcentrum Marsdijk werden fietspaden en wegen geblokkeerd met winkelwagens en fietsrekken. Dat is "in het donker zeer gevaarlijk", twittert de politie.

10 minuten geleden
Youp van 't Hek overweegt toch nog oudejaarsconference

HILVERSUM (ANP) - Youp van 't Hek overweegt misschien toch nog een oudejaarsconference te gaan maken. Dat vertelde de 67-jarige cabaretier zaterdagavond in het NPO Radio 1-programma Op de plank. Hierin praatte dj Astrid de Jong met podiumkunstenaars over het verloren coronajaar.

2 uur geleden
Stenen door ruiten van woning persfotograaf in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - De ruiten van een woning van een persfotograaf in Vlaardingen zijn vrijdagavond bekogeld met stenen. Volgens de politie vlogen er rond 21.00 uur meerdere stenen door de ramen. Niemand raakte gewond. "Maar de schrik zit er goed in", meldt de politie.

2 uur geleden
Duizenden lopen mee in vrijheidsmars in Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM (ANP) - Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam-Zuidoost een vrijheidsmars gelopen, de World Wide Rally for Freedom. Volgens een schatting van de gemeente waren zo'n 2500 mensen op de been. Ze hadden de inmiddels bekende gele paraplu's bij zich, en ook vlaggen en spandoeken. De demonstratie verliep rustig en gemoedelijk, de politie hoefde niet in te grijpen, aldus de gemeente.

7 uur geleden
Steunbetuiging aan Palestina op Vrijthof in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Op het Vrijthof in Maastricht demonstreren zaterdagavond zo'n 250 mensen om hun solidariteit met Palestina te tonen. De sfeer is rustig. De politie houdt een oogje in het zeil.

7 uur geleden
Tientallen op de Dam op de bres voor 'toeslagenouders'

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam kwamen zaterdagmiddag tientallen mensen samen om te vragen om gerechtigheid voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Volgens de gemeente verliep de protestactie rustig en gemoedelijk.

8 uur geleden
Meerdere arrestaties bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een pro-Palestijnse betoging in Den Haag zijn zaterdagmiddag zes mensen aangehouden. Een 26-jarige man uit Woudenberg werd gearresteerd nadat hij een agent in het gezicht sloeg en taserde. Vijf anderen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, nadat ze stenen gooiden naar de politie.

10 uur geleden