Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

Volgens landelijke afspraken moeten bebouwde gebieden, zoals dorpen en steden, dusdanig beschermd zijn dat de kans op een overstroming per jaar een op honderd is. Oftewel: het gebied is zo goed beschermd, dat een overstroming hoogstens eens per honderd jaar voorkomt. In het Heuvelland in Zuid-Limburg heeft de provincie echter op veel plekken een norm van 1 op 25 voor bebouwd gebied vastgesteld. Statistisch gezien kunnen inwoners daar dus eens per 25 jaar te maken krijgen met een overstroming.

Dat moet anders, vindt de stichting, waar 125 mensen uit Schin op Geul en Valkenburg bij zijn aangesloten. Secretaris Paul Smeets woont al sinds de jaren zeventig in Schin op Geul. Hij maakte vier keer een overstroming mee in zijn dorp, waarvan de laatste in 2021. Toen werd de regio hard getroffen door het water. De gevolgen waren heftig. "Het heeft een jaar geduurd voor onze woonruimte weer helemaal in orde was."

Aanleg dammen

Het water kan, als het flink regent in het heuvellandschap, zowel van de hellingen komen als uit de Geul, zegt Smeets. Vooral aan dat laatste kan de overheid meer doen, vindt hij. Hij wil dat er structureel meer ruimte komt voor de rivier, met dammen voor de bescherming van bebouwd gebied. Dit soort maatregelen moet uiteindelijk leiden tot de norm van een op honderd, vindt de stichting.

Ook waterschapspartij AWP pleit voor betere bescherming voor heel Limburg. Bestuurslid Marja Hilders kaartte het onderwerp al vaker aan. Ze wil dat het waterschap bij de provincie gaat vragen om de hogere norm. Deze week vroeg ze ook de Limburgse gouverneur Emile Roemer in een brief om actie. AWP wil onder meer dat de norm voor nieuwbouw wordt verhoogd, liet ze Roemer weten.

Hoge kosten

Volgens de provincie is het halen van de norm van een op honderd in het hele Heuvelland "te geforceerd". Gezien de aard van het hellende landschap is dit alleen met "zeer ingrijpende" maatregelen mogelijk en de kosten zijn hoog. De provincie werkt met onder meer het waterschap aan waterveiligheid in het gebied. Daar hoort volgens een woordvoerster ook een grotere zelfredzaamheid van bewoners bij. Zo kunnen zij stopcontacten in huis hoger plaatsen en kiezen voor een tegelvloer in plaats van hout.

Meer uit Binnenland

Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

28 minuten geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

33 minuten geleden
Ook in buitenland veel aandacht voor veroordeling 'kingpin' Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De veroordeling van Ridouan Taghi en zijn medeverdachten in liquidatieproces Marengo krijgt ook buiten Nederland veel aandacht. Media in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk berichten over de levenslange gevangenisstraf die de 'drug kingpin' uit Nederland krijgt opgelegd.

36 minuten geleden
Arriva denkt dat treinreis in Nederland goedkoper kan

HEERENVEEN (ANP) - Als de NS de prijzen van treinkaartjes volgend jaar flink zou verhogen, betekent dit niet automatisch dat treinen met Arriva dan eveneens flink duurder wordt. De op een na grootste spoorvervoerder in Nederland ziet daarnaast kansen om treinreizen op termijn goedkoper te maken.

50 minuten geleden
Advocaat kroongetuige: op lagere straf gehoopt

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van kroongetuige Nabil B. had de door de rechtbank opgelegde straf van tien jaar cel verwacht, maar had gehoopt op een lagere straf. Tegen B. was in ruil voor de belastende verklaringen die hij had afgelegd over zijn medeverdachten in het Marengo-proces een fors lagere straf geëist.

1 uur geleden
OM tevreden dat alle 17 Marengo-verdachten veroordeeld zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie is tevreden dat alle zeventien verdachten in het Marengo-proces zijn veroordeeld. "De nabestaanden van de slachtoffers weten nu wie verantwoordelijk zijn voor de dood van hun naasten", zei een woordvoerder van het OM.

1 uur geleden
Schietpartij waarbij Bigidagoe omkwam in Opsporing Verzocht

AMSTERDAM (ANP) - Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de schietpartij waarbij de 26-jarige Danzel Silos, ook wel bekend als rapper Bigidagoe van rapformatie Zone6, om het leven kwam. Dat meldt de politie. De schietpartij vond afgelopen zondag plaats in Amsterdam.

1 uur geleden