
Bewoners Tarwekamp hoeven geen gemeentelijke heffing te betalen
DEN HAAG (ANP) - Bewoners en ondernemers van een gedeeltelijk ingestort huizenblok aan de Tarwekamp in Den Haag hoeven dit jaar geen erfpacht, onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing te betalen. De gemeente heeft dat besloten naar aanleiding van de dodelijke explosies in december.
Eerder was al besloten dat ze geen erfpacht hoefden te betalen voor de tweede helft van vorig jaar. Ook kregen ze geen factuur voor de plaatselijke heffingen over december. Na de zomer besluit de gemeente of de gedupeerden volgend jaar ook niet hoeven te betalen.
In december stortte een huizenblok aan de Tarwekamp grotendeels in na een aanslag op een bruidswinkel. Zes mensen kwamen om het leven. Na een landelijke inzameling kregen iets meer dan veertig huishoudens een bedrag van elk 15.572 euro om hun leven weer op te bouwen. Als ze een uitkering krijgen, telt dat gedoneerde bedrag niet mee voor hun vermogen, besloot Den Haag eerder. De gedupeerden hoeven dus niet bang te zijn dat ze worden gekort op hun uitkering.
Deel overeind
Een deel van het blok staat nog overeind, maar de bewoners daarvan zijn nog niet teruggekeerd. Zes van de achttien huishoudens verblijven in een tijdelijke woning van een corporatie. Daar mogen ze tot half juni blijven. Omdat ze een koopwoning hadden, moeten ze zelf met hun verzekering een vast onderkomen vinden. In maart is wel een tandartspraktijk in het huizenblok heropend. De gemeente noemt dat hoopvol.
Over herbouw van het blok is nog niets besloten. Dat is aan de verzekeraars en de vereniging van eigenaren.
Na de explosie konden sommige spullen van bewoners uit het puin worden gehaald. De meeste bezittingen zijn inmiddels weer bij hen terug. Ze moesten worden gereinigd, omdat er mogelijk asbest op was gekomen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft een Bulgaarse verdachte in beeld voor betrokkenheid bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi (52) in 2017. De man zit in het buitenland in de gevangenis voor een andere moord. Nederlandse rechercheurs hebben de verdachte gesproken, meldt de politie dinsdag.
15 minuten geledenHEILOO (ANP) - In het Noord-Hollandse Heiloo is dinsdagavond een vrouw om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. De politie meldt dat ze aan de zijkant van een langsrijdende trein werd meegesleurd. Volgens de politie lijkt het erop dat er sprake is van een noodlottig ongeval.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Faunabescherming gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Gelderland afgeeft om een wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe te doden. De organisatie gaat de rechtbank om een ordemaatregel vragen waardoor er meer tijd komt om naar de vergunning te kijken, meldt voorzitter Niko Koffeman.
2 uur geledenASSEN (ANP) - Drenthe trekt meer geld uit voor dierhouders die subsidie willen aanvragen om wolfwerende rasters neer te zetten. De komende maanden is 600.000 euro extra beschikbaar, bovenop de 565.000 euro die begin dit jaar werd vrijgemaakt voor het plaatsen van de hekken die dieren moeten beschermen tegen wolvenaanvallen. De provincie doet dat omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 180 uur en een beroepsverbod van drie jaar geëist tegen de 44-jarige thuiszorgmedewerkster Suna U. Het OM houdt haar verantwoordelijk voor de dood van een 87-jarige vrouw. Het slachtoffer zou op 28 oktober 2022 tijdens een dienst van U. haar been hebben gebroken. Later liep het slachtoffer een infectie op aan de operatiewond. Ze overleed in december van dat jaar.
4 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland geeft een vergunning af om een "probleemwolf" dood te schieten. Het dier beet volgens de provincie op 13 april een hardloopster op de Veluwe. De Faunabeheereenheid Gelderland krijgt nu toestemming om de wolf te doden. "De ingreep is noodzakelijk om verdere risico's voor de openbare veiligheid weg te nemen", aldus de provincie.
4 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De vijf demonstranten die maandag in Wageningen zijn aangehouden omdat ze de Nationale Viering van de Bevrijding hadden verstoord zijn vier twintigers uit Oost-Nederland en een veertiger uit Berkel en Rodenrijs. De politie meldt dat het vijftal maandag is verhoord en aan het einde van de middag weer is vrijgelaten. De vijf zijn nog wel verdachte.
4 uur geleden