Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewoner moet na hoger beroep appelgroen huis overschilderen

Bewoner moet na hoger beroep appelgroen huis overschilderen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft woensdag besloten dat een inwoner van Den Helder haar appelgroene woning moet overschilderen in een andere kleur. De gemeente vindt de helgroene kleur te veel afwijken van andere huizen in de buurt, en de raad is het daarmee eens.

De raad benadrukt dat het er niet om gaat of de groene kleur van het huis "mooi of vrolijk" is, maar om de vraag of de kleur zodanig afwijkt van de welstandseisen dat sprake is van een "welstandsexces".

De vrouw mag nu een nieuwe kleur ter goedkeuring voorleggen aan de gemeente. Hierin "behoudt zij enige mate van keuzevrijheid", aldus de Raad van State. Als ze de woning niet zelf gaat verven, dan mag de gemeente dat doen op haar kosten.

De vrouw liet het huis in 2017 groen schilderen, maar overtrad volgens de gemeente daarmee het welstandsbeleid. Den Helder eiste dat ze het huis binnen een jaar een passender kleur zou geven. Dat weigerde ze en ze spande een rechtszaak aan. De rechtbank Amsterdam stelde de vrouw in september 2019 in het ongelijk. Ze liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep bij de Raad van State.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wink-wink 3 weken geleden
Niet alleen het gras is groener bij de buren. Ook bij de buren is haar huis groener. Appeltjes-groen welteverstaan, dus niet bos-groen zoals mevrouw tientallen jaren haar huis schilderde. Nu ergert men zich appeltjesgroen en geel en steekt het huis boven het groene gras uit. Bah, over smaak valt dus toch te twisten.

Meer uit Binnenland

Deel coalitie wil actie van minister Blok tegen Wit-Rusland

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie roepen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op om de verkiezingen in Wit-Rusland niet te erkennen "indien de onregelmatigheden erg groot zijn". Ook moeten er sancties komen tegen het land, en moeten leiders van de veiligheidsdienst een inreisverbod voor de EU krijgen als het geweld tegen de demonstranten langer doorgaat, schrijven de partijen.

8 minuten geleden
Viruswaarheid doet mee met kort geding tegen mondkapjesplicht

AMSTERDAM (ANP) - Protestgroep Viruswaarheid heeft zich als eisende partij aangesloten bij het kort geding tegen de mondkapjesplicht in Amsterdam. Ook marktkooplui van de Albert Cuyp doen mee. Dat zegt jurist Jeroen Pols, die klager Ab Gietelink bijstaat. Gietelink, bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam, spande het kort geding tegen de gemeente maandag aan.

1 uur geleden
Waterbedrijven bezorgd over 'extreem grote drinkwateraanvraag'

VELSERBROEK/ZWOLLE (ANP) - Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de "extreem grote drinkwatervraag" in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. "Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op", waarschuwen zij.

1 uur geleden
Toename overlastincidenten in vliegtuigen door coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Sinds het vliegverkeer weer op gang is gekomen, is het aantal meldingen over passagiers die zich misdragen in vliegtuigen flink toegenomen. Die misdragingen hangen vaak samen met de aan boord geldende coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van een analyse.

2 uur geleden
Populaties trekkende zoetwatervissen met driekwart geslonken

GRONINGEN (ANP) - De populaties van trekkende zoetwatervissen zoals zalm, paling en houting zijn in de afgelopen vijftig jaar wereldwijd met 76 procent afgenomen. Dat staat in een internationaal onderzoeksrapport van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen.

3 uur geleden
Reddingswerkers keren maandagmiddag terug naar Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR keert maandagmiddag terug van de operatie in Beiroet, die woensdag begon. Het team verwacht aan het begin van de avond te landen op vliegbasis Eindhoven, laat een woordvoerder weten.

4 uur geleden
Reddingsbrigade waarschuwt ook maandag voor gevaarlijke zee

DEN HAAG (ANP) - De reddingsbrigade waarschuwt ook maandag voor gevaarlijke stroming in zee, waardoor zwemmers in de problemen kunnen komen. "Vandaag zal het opnieuw druk worden en is er aflandige wind. Ga niet verder dan tot de knieën het water in", adviseert de Haagse reddingsbrigade.

4 uur geleden