Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewindslieden weinig transparant over agenda, zeggen onderzoekers

Bewindslieden weinig transparant over agenda, zeggen onderzoekers

DEN HAAG (ANP) - Ministers en staatssecretarissen in het kabinet-Schoof geven weinig openheid van zaken over de afspraken in hun agenda met bijvoorbeeld lobbyisten, stellen onderzoekers van de Open State Foundation. Afspraken met mensen buiten de overheid komen lang niet altijd in de openbare agenda's van de bewindslieden terecht. Als dat wel gebeurt, is de informatie vaak niet compleet. Zes kabinetsleden, onder wie NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houden zelfs helemaal niets bij.

NSC-leider Pieter Omtzigt is in de Tweede Kamer één van de pleitbezorgers voor meer transparantie over de agenda's van bewindslieden. Het kabinet dat mogelijk is gemaakt door onder andere zijn partij heeft volgens de Open State Foundation echter een "ronduit valse start" gemaakt als het hierop aankomt.

Voor dit onderzoek heeft de Open State Foundation uitsluitend gekeken naar 'externe afspraken' met mensen buiten de overheid. Een deel van de onderzochte bewindslieden heeft wel melding gedaan van afspraken met mensen binnen de overheid - zoals burgemeesters en Kamerleden - en niet met externen. Deze afspraken zijn niet meegeteld door de onderzoekers.

160 afspraken

In "slechts 13 procent" van de gevallen is de informatie over externe afspraken in de openbare agenda's van de kabinetsleden compleet, schrijven de onderzoekers. Dat is ongeveer net zoveel als het vorige kabinet. Bovendien vermoeden zij dat veel afspraken de agenda's niet eens halen.

De Open State Foundation merkt bijvoorbeeld op dat de 29 ministers en staatssecretarissen maar 160 afspraken met mensen buiten de overheid hebben geregistreerd in juli en augustus. "Dat is opvallend weinig in een periode waarin werd gewerkt aan het regeerprogramma", vindt de stichting die pleit voor openheid bij de overheid. De onderzoekers vonden bovendien op social media 33 afspraken die niet werden vermeld in de openbare agenda's.

Agema

Onderwijsminister Eppo Bruins heeft met veertien afspraken de meest gevulde openbare agenda. Behalve minister Van Hijum hebben ook ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie), Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken), David van Weel (Justitie en Veiligheid) en staatssecretarissen Eddie van Marum (Herstel Groningen) en Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) geen enkele melding van een afspraak gedaan.

De informatie in de openbare agenda is het compleetst bij minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Zij heeft melding gedaan van elf externe afspraken en bij tien daarvan zijn alle benodigde gegevens ingevuld. Behalve de gesprekspartner moet bijvoorbeeld ook worden vermeld wat het onderwerp is.

Meer uit Politiek

Hermans: EU-klimaatdoel 2040 moet wel haalbaar zijn

DEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Sophie Hermans vindt dat het woensdag voorgestelde nieuwe Europese klimaatdoel voor 2040 vooral haalbaar moet zijn. Ze noemt daarbij specifiek "het oplossen van achterblijvende energie-infrastructuur en complexe regelgeving". De VVD-minister reageert daarmee op de voorstellen van de Europese Commissie om 90 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2040, vergeleken met 1990.

9 minuten geleden
Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

2 uur geleden
CDA stemt tegen asielwetten om strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

2 uur geleden
SP-Kamerlid Van Nispen verlaat na elf jaar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.

4 uur geleden
Jansen wil met nationaal plan zorg voor vrouwen verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Minister Daniëlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.

4 uur geleden
Keijzer wil langere tijdelijke huurcontracten bij hospita's

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.

6 uur geleden
Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

15 uur geleden