Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewindslieden botsen over bibliotheekboeken Zwarte Piet

Bewindslieden botsen over bibliotheekboeken Zwarte Piet

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van bibliotheken om boeken met afbeeldingen van Zwarte Piet van de plank te halen, is volgens staatssecretaris Raymond Knops een kwestie van "meten met twee maten". Dat schrijft hij op Twitter.

"Als Zwarte Piet in strijd met de goede zeden is, welke boeken gaan dan nog meer verdwijnen?" vraagt hij zich af. Zijn uitspraken zijn opmerkelijk, omdat deze kwestie niet in zijn portefeuille zit. Hij is staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tevens is hij voor de Tweede Kamerverkiezingen campagneleider voor het CDA.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), die het onderwerp wel in haar portefeuille heeft, vindt het juist goed dat de discussie in openbare bibliotheken plaatsvindt. Die bibliotheken zijn onafhankelijk en gaan over hun eigen collectie, benadrukt ze.

Blijven leren

Ook is het goed dat bibliotheken meebewegen in het veranderde beeld van Piet, mits ze dit "transparant doen en hierover het gesprek aangaan met iedereen die dat wil". Van Engelshoven ziet het niet zitten dat de boeken worden weggegooid, omdat het "goed is te blijven leren van het verleden."

Het kabinet spreekt normaal gesproken met één mond. Van Engelshoven laat de uitspraken van Knops aan hemzelf, zegt een woordvoerder van de minister. "Hij heeft ook een rol binnen zijn partij en we gaan richting verkiezingen".

Meer uit Politiek

Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

19 minuten geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

36 minuten geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

1 uur geleden
Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.

1 uur geleden
Adema tevreden met Europees plan voor alternatieve kunstmest

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie is al met een voorstel gekomen om kunstmest van dierlijke mest te maken. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verwelkomt de snelheid waarmee Brussel de zaak aanpakt. Nederland heeft lang gepleit voor het kunstmestalternatief (Renure).

1 uur geleden
Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

2 uur geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

2 uur geleden