
Bewijzen tegen verdachte cold case Naaldwijk stapelen zich op
DEN HAAG (ANP) - De bewijzen tegen de 48-jarige man die vastzit voor moord op een 31-jarige vrouw in een woning in Naaldwijk in 2003 stapelen zich op. De verdachte Mustafa A. uit Maassluis blijft daarom in voorlopige hechtenis, besloot de rechtbank in Den Haag dinsdag.
Niet alleen onder de nagels van de linkerhand van het slachtoffer, de Poolse Iwona Gallis, is DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen, maar ook onder die van haar rechterhand is DNA gevonden dat mogelijk van hem afkomstig is. Dat staat in een rapport van het Forensisch Laboratorium voor DNA-Onderzoek (FLDO) dat de rechtbank deze week ontving.
De verdachte, die de inleidende zitting dinsdagmiddag met een videoverbinding vanuit het huis van bewaring bijwoonde, vindt dat hij al veertien maanden onschuldig vastzit. Hij had de rechtbank een brief geschreven om te vragen het voorarrest op te heffen. "Ik heb niets te maken met deze zaak, mijn huwelijk van 29 jaar staat hierdoor op het spel. Ik ben onschuldig", zei A.
Onderzoek
De officier van justitie meldde dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog volop onderzoek doet en dat in de loop van dit jaar nog getuigen worden gehoord in de zaak. Ze sprak van een zwaar misdrijf. "Het is niet aan de samenleving uit te leggen als de verdachte op vrije voeten komt."
De volgende zitting is op 28 september. De rechtbank verwacht niet dat het onderzoek dan al helemaal klaar is, waardoor het strafproces nog niet inhoudelijk kan worden behandeld.
De verdachte werd in mei vorig jaar opgepakt. Zijn celmateriaal zat in de DNA-databank na een veroordeling in 2016. De Poolse Iwona Gallis was naar Nederland was gekomen om in de tuinbouw te werken, maar kwam in het drugsmilieu terecht. In de woning waar ze dood is gevonden zou ze bezig zijn geweest met het toppen van wietplanten die daar op zolder stonden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Omroep Ongehoord Nederland! (ON!) had volgens de rechtbank Den Haag genoeg grond om toenmalig algemeen directeur/hoofdredacteur Arnold Karskens te ontslaan. De 70-jarige journalist, medeoprichter van de omroep, vocht zijn ontslag aan in een bodemprocedure en eiste ook dat hij een deel van zijn gemiste salaris zou krijgen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Laurentien heeft nog altijd een "belangrijke, zo niet doorslaggevende invloed" binnen de mede door haar opgerichte Stichting (Gelijk)waardig Herstel, die gedupeerden van het toeslagenschandaal bijstaat. Dat staat in een advies van advocatenkantoor NautaDutilh, dat staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Presentatrice Loretta Schrijver is in de nacht van woensdag op donderdag op 68-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt RTL donderdag. Schrijver overleed aan de gevolgen van kanker. Ze was onder meer bekend als presentatrice van RTL Nieuws en Koffietijd. Ook was zij panellid in het RTL-programma The Masked Singer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Richard K. die veroordeeld is tot een levenslange celstraf voor een dubbele moord in het Drentse Weiteveen, gaat in hoger beroep. Dat heeft zijn advocaat Justus Reisinger donderdag laten weten aan het ANP.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat aan het werk met de conclusies en aanbevelingen van de commissie-Hamer, dat een verband legt tussen uithuisplaatsingen van kinderen en het toeslagenschandaal. Dit rapport "laten we niet in een la liggen", verzekerde staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen). "Ik weet uit ervaring dat dat niet lekker ligt."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt nog steeds niet te weten wat er is gebeurd met circa tweehonderd USB-sticks die medewerkers in de loop der tijd hebben gebruikt en waarop mogelijk staatsgeheime of andere vertrouwelijke informatie staat. Dat komt doordat de interne werkprocessen over de beveiliging van informatie langdurig niet op orde waren bij de antiterreurdienst.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De medische zorg in vrouwengevangenissen schiet structureel tekort. Dat meldt Bureau Clara Wichmann (BCW) op basis van verhalen van vrouwelijke (ex-)gedetineerden. Het gevangenispersoneel neemt de klachten van vrouwen vaak niet serieus, met alle gevolgen van dien.
4 uur geleden