Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewijzen tegen verdachte cold case Naaldwijk stapelen zich op

Bewijzen tegen verdachte cold case Naaldwijk stapelen zich op

DEN HAAG (ANP) - De bewijzen tegen de 48-jarige man die vastzit voor moord op een 31-jarige vrouw in een woning in Naaldwijk in 2003 stapelen zich op. De verdachte Mustafa A. uit Maassluis blijft daarom in voorlopige hechtenis, besloot de rechtbank in Den Haag dinsdag.

Niet alleen onder de nagels van de linkerhand van het slachtoffer, de Poolse Iwona Gallis, is DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen, maar ook onder die van haar rechterhand is DNA gevonden dat mogelijk van hem afkomstig is. Dat staat in een rapport van het Forensisch Laboratorium voor DNA-Onderzoek (FLDO) dat de rechtbank deze week ontving.

De verdachte, die de inleidende zitting dinsdagmiddag met een videoverbinding vanuit het huis van bewaring bijwoonde, vindt dat hij al veertien maanden onschuldig vastzit. Hij had de rechtbank een brief geschreven om te vragen het voorarrest op te heffen. "Ik heb niets te maken met deze zaak, mijn huwelijk van 29 jaar staat hierdoor op het spel. Ik ben onschuldig", zei A.

Onderzoek

De officier van justitie meldde dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog volop onderzoek doet en dat in de loop van dit jaar nog getuigen worden gehoord in de zaak. Ze sprak van een zwaar misdrijf. "Het is niet aan de samenleving uit te leggen als de verdachte op vrije voeten komt."

De volgende zitting is op 28 september. De rechtbank verwacht niet dat het onderzoek dan al helemaal klaar is, waardoor het strafproces nog niet inhoudelijk kan worden behandeld.

De verdachte werd in mei vorig jaar opgepakt. Zijn celmateriaal zat in de DNA-databank na een veroordeling in 2016. De Poolse Iwona Gallis was naar Nederland was gekomen om in de tuinbouw te werken, maar kwam in het drugsmilieu terecht. In de woning waar ze dood is gevonden zou ze bezig zijn geweest met het toppen van wietplanten die daar op zolder stonden.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

4 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

6 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

8 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somaliƫ, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

8 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geƫist.

8 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

8 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

10 uur geleden