Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bewijzen tegen verdachte cold case Naaldwijk stapelen zich op

Bewijzen tegen verdachte cold case Naaldwijk stapelen zich op

DEN HAAG (ANP) - De bewijzen tegen de 48-jarige man die vastzit voor moord op een 31-jarige vrouw in een woning in Naaldwijk in 2003 stapelen zich op. De verdachte Mustafa A. uit Maassluis blijft daarom in voorlopige hechtenis, besloot de rechtbank in Den Haag dinsdag.

Niet alleen onder de nagels van de linkerhand van het slachtoffer, de Poolse Iwona Gallis, is DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen, maar ook onder die van haar rechterhand is DNA gevonden dat mogelijk van hem afkomstig is. Dat staat in een rapport van het Forensisch Laboratorium voor DNA-Onderzoek (FLDO) dat de rechtbank deze week ontving.

De verdachte, die de inleidende zitting dinsdagmiddag met een videoverbinding vanuit het huis van bewaring bijwoonde, vindt dat hij al veertien maanden onschuldig vastzit. Hij had de rechtbank een brief geschreven om te vragen het voorarrest op te heffen. "Ik heb niets te maken met deze zaak, mijn huwelijk van 29 jaar staat hierdoor op het spel. Ik ben onschuldig", zei A.

Onderzoek

De officier van justitie meldde dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog volop onderzoek doet en dat in de loop van dit jaar nog getuigen worden gehoord in de zaak. Ze sprak van een zwaar misdrijf. "Het is niet aan de samenleving uit te leggen als de verdachte op vrije voeten komt."

De volgende zitting is op 28 september. De rechtbank verwacht niet dat het onderzoek dan al helemaal klaar is, waardoor het strafproces nog niet inhoudelijk kan worden behandeld.

De verdachte werd in mei vorig jaar opgepakt. Zijn celmateriaal zat in de DNA-databank na een veroordeling in 2016. De Poolse Iwona Gallis was naar Nederland was gekomen om in de tuinbouw te werken, maar kwam in het drugsmilieu terecht. In de woning waar ze dood is gevonden zou ze bezig zijn geweest met het toppen van wietplanten die daar op zolder stonden.

Meer uit Binnenland

Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciƫle voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

44 minuten geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

47 minuten geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

2 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiƫle kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

5 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

5 uur geleden
Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

12 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

15 uur geleden