Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen

WAGENINGEN (ANP) - Traditiegetrouw is om middernacht op het 5 Mei Plein in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Geert van Rumund, waarna veertien zogenoemde verschilmakers het vuur het land door brengen.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur gebeurde voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters.

Eerder op de avond was op de muren van het hotel een show te zien van de verschilmakers. Dit zijn mensen met een indrukwekkend verhaal, die vanaf nu jaarlijks door de organisatie Wageningen45 worden benoemd. Zij mogen in de nacht van 4 op 5 mei verblijven in Hotel de Wereld en vertellen over oorlog, vrijheid, angst, over (niet) jezelf kunnen zijn, over heldendaden, over verering en over liefde. Onder hen zijn dit keer Splinter Chabot, Ruben Hein, Lakshmi, Loiza Lamers, Masood Eslami en Ellen ten Damme.

De ceremonie, die de overgang markeert van het herdenken op 4 mei naar het vieren op 5 mei, was rechtstreeks te zien op tv bij de NOS en Omroep Gelderland.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Aruba versoepelt coronamaatregelen per direct

ORANJESTAD (ANP) - Aruba gaat de coronamaatregelen per direct versoepelen. Zo wordt de avondklok verkort tot een periode tussen 00.00 en 04.30 uur, meldde de regering maandag (lokale tijd). Dat betekent dat restaurants en andere bedrijven met een avondvergunning open mogen blijven tot 23.00 uur. Ook mogen meer mensen aan een tafel van een restaurant zitten: binnen maximaal acht en buiten tien.

2 uur geleden
Politiebonden praten verder met Grapperhaus over cao

DEN HAAG (ANP) - De politiebonden praten dinsdagmiddag verder met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de cao-onderhandelingen, de werkdruk van de politie en hun wens om met voorrang gevaccineerd te worden tegen corona.

4 uur geleden
Hof doet uitspraak in hoger beroep Haagse steker Malek F.

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof doet dinsdag uitspraak in het hoger beroep van de Syrische vluchteling Malek F., die willekeurige mensen op straat in Den Haag neerstak. Het OM heeft twaalf jaar cel met dwangverpleging geƫist.

4 uur geleden
Zeldzame eerste druk oorlogsdagboek van Anne Frank geveild

AMSTERDAM (ANP) - Een zeldzame eerste druk van het oorlogsdagboek Het Achterhuis van Anne Frank wordt dinsdag geveild. Het gaat om een bijzonder exemplaar omdat het nog de originele stofomslag heeft. Van de meeste andere eerste edities zijn de stofomslagen kwijtgeraakt of erg beschadigd geraakt.

4 uur geleden
Weekcijfers RIVM: mogelijk minder dan 50.000 coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - In de afgelopen week zijn mogelijk minder dan 50.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld en doorgegeven. Het zou voor het eerst sinds begin april zijn dat het aantal positieve tests onder die grens blijft.

4 uur geleden
Auto te water in Helenaveen, bestuurder zwaargewond

HELENAVEEN (ANP) - In het Brabantse Helenaveen is maandagavond laat een auto in het water beland. De bestuurder raakte daardoor zwaargewond. Hij is door de brandweer uit het voertuig gehaald en met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

5 uur geleden
Klimaatjongeren en onderwijsnetwerk eisen beter klimaatonderwijs

DEN HAAG (ANP) - Het onderwijs is toe aan een "drastische verbetering" als het gaat om het klimaat, vinden de jongerenorganisaties Fridays For Future en Youth For Climate. Ze doen in een manifest dat ze dinsdag aan Tweede Kamerleden aanbieden diverse suggesties om het onderwijs over klimaatverandering een oppepper te geven.

5 uur geleden