Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bevrijdingspoging gevangenis Zutphen was grondig voorbereid'

'Bevrijdingspoging gevangenis Zutphen was grondig voorbereid'

ZUTPHEN (ANP) - De vier Fransen die op 19 januari zouden hebben geprobeerd de tot levenslang veroordeelde Omar L. uit de gevangenis in Zutphen te bevrijden, hebben die actie "heel erg goed voorbereid". De verdachten zijn bepaald geen "naïevelingen", zoals hun advocaten willen doen geloven, maar mannen die zich "willens en wetens hebben ingelaten met de internationale georganiseerde criminaliteit en die uit Frankrijk zijn overgekomen om een klus te klaren".

Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag voor de rechtbank in Zutphen, tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen het viertal. "Dit zijn geen kleine jongens. Ze weten hoe de hazen lopen."

Volgens justitie hebben de vier geprobeerd met een slijptol en een betonschaar een opening te creëren in de omheining van de gevangenis, zodat L. kon ontsnappen. Op beelden van beveiligingscamera’s is te zien dat L., toen het niet lukte het hekwerk kapot te krijgen, een vergeefse poging doet over het hek te klimmen. Het viertal kon kort na de poging worden gearresteerd. Zij lieten een in brand gestoken bestelbus bij de gevangenispoort achter.

Zoektocht

De vier verdachten (21 tot 29 jaar oud) gingen er in een auto vandoor toen duidelijk was dat hun missie niet zou slagen. Na een zoektocht, waarbij een helikopter werd ingezet, kon de politie de mannen aanhouden.

Omar L. is vorig jaar veroordeeld voor onder meer het organiseren en aansturen van twee liquidaties in 2015.

Onderzoek bijna afgerond

Volgens de advocaten van twee verdachten moet de bevrijdingspoging als niet al te professioneel worden ingeschat. De gebruikte slijptol zou "een speelgoedding" zijn geweest. De verdachten zijn geen zware criminelen. Een van hen zou zich "in een vlaag van jeugdige verstandsverbijstering" bij de expeditie hebben laten betrekken. De raadslieden vroegen de rechtbank het voorarrest al dan niet voorlopig te beëindigen. Het OM verzette zich daartegen.

Het onderzoek is volgens het OM bijna afgerond. De verdachten hebben tot dusver weinig tot niets willen verklaren. Justitie zal hen op korte termijn confronteren met de resultaten van het onderzoek, in de hoop dat zij daar wél iets over willen zeggen.

Vrijlatingsverzoeken

Het viertal was donderdag wegens de coronamaatregelen niet in de rechtszaal aanwezig. Twee van hen lieten hun belangen geheel door hun advocaten behartigen, twee anderen hadden vanuit het huis van bewaring een beeld- en geluidsverbinding met de rechtbank.

De rechtbank beslist uiterlijk vrijdag schriftelijk op de vrijlatingsverzoeken. De volgende zitting is op 16 juli. Mogelijk wordt de zaak dan inhoudelijk behandeld.

Meer uit Binnenland

LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

29 minuten geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

51 minuten geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

2 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

8 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

12 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

15 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

16 uur geleden