Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bevrijdingspoging gevangenis Zutphen was grondig voorbereid'

'Bevrijdingspoging gevangenis Zutphen was grondig voorbereid'

ZUTPHEN (ANP) - De vier Fransen die op 19 januari zouden hebben geprobeerd de tot levenslang veroordeelde Omar L. uit de gevangenis in Zutphen te bevrijden, hebben die actie "heel erg goed voorbereid". De verdachten zijn bepaald geen "naïevelingen", zoals hun advocaten willen doen geloven, maar mannen die zich "willens en wetens hebben ingelaten met de internationale georganiseerde criminaliteit en die uit Frankrijk zijn overgekomen om een klus te klaren".

Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag voor de rechtbank in Zutphen, tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen het viertal. "Dit zijn geen kleine jongens. Ze weten hoe de hazen lopen."

Volgens justitie hebben de vier geprobeerd met een slijptol en een betonschaar een opening te creëren in de omheining van de gevangenis, zodat L. kon ontsnappen. Op beelden van beveiligingscamera’s is te zien dat L., toen het niet lukte het hekwerk kapot te krijgen, een vergeefse poging doet over het hek te klimmen. Het viertal kon kort na de poging worden gearresteerd. Zij lieten een in brand gestoken bestelbus bij de gevangenispoort achter.

Zoektocht

De vier verdachten (21 tot 29 jaar oud) gingen er in een auto vandoor toen duidelijk was dat hun missie niet zou slagen. Na een zoektocht, waarbij een helikopter werd ingezet, kon de politie de mannen aanhouden.

Omar L. is vorig jaar veroordeeld voor onder meer het organiseren en aansturen van twee liquidaties in 2015.

Onderzoek bijna afgerond

Volgens de advocaten van twee verdachten moet de bevrijdingspoging als niet al te professioneel worden ingeschat. De gebruikte slijptol zou "een speelgoedding" zijn geweest. De verdachten zijn geen zware criminelen. Een van hen zou zich "in een vlaag van jeugdige verstandsverbijstering" bij de expeditie hebben laten betrekken. De raadslieden vroegen de rechtbank het voorarrest al dan niet voorlopig te beëindigen. Het OM verzette zich daartegen.

Het onderzoek is volgens het OM bijna afgerond. De verdachten hebben tot dusver weinig tot niets willen verklaren. Justitie zal hen op korte termijn confronteren met de resultaten van het onderzoek, in de hoop dat zij daar wél iets over willen zeggen.

Vrijlatingsverzoeken

Het viertal was donderdag wegens de coronamaatregelen niet in de rechtszaal aanwezig. Twee van hen lieten hun belangen geheel door hun advocaten behartigen, twee anderen hadden vanuit het huis van bewaring een beeld- en geluidsverbinding met de rechtbank.

De rechtbank beslist uiterlijk vrijdag schriftelijk op de vrijlatingsverzoeken. De volgende zitting is op 16 juli. Mogelijk wordt de zaak dan inhoudelijk behandeld.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen houden dan sit-ins.

34 minuten geleden
Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

39 minuten geleden
Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.

55 minuten geleden
Valkenburg krijgt 2,3 miljoen euro voor watersnoodschade

VALKENBURG (ANP) - Het Rijk geeft de gemeente Valkenburg aan de Geul 2,3 miljoen euro voor de schade als gevolg van de overstromingen in 2021. Het bedrag is toegekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maakte het gemeentebestuur woensdag bekend. Het geld is bedoeld voor de kosten die de gemeente maakte bij het herstel van onder meer gebouwen, wegen, stoepen, parkeerterreinen, bruggen, riolering en groenvoorzieningen.

1 uur geleden
Oud-Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cilly Dartell, voormalig presentatrice van onder meer Hart van Nederland en Shownieuws, is woensdagochtend overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Dartell was 66 jaar en al enkele jaren ziek. Vorige maand werd bekend dat de longkanker waar ze aan leed, was uitgezaaid en dat Dartell niet lang meer te leven had.

1 uur geleden
OM: onbekend hoe DNA op wapen schietpartijen Rotterdam belandde

ROTTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk hoe het DNA van de tweede aangehouden verdachte in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen in Rotterdam op een van de wapens is terechtgekomen. Het OM denkt niet dat de maandag aangehouden 21-jarige verdachte uit Den Haag rechtstreeks betrokken was bij de schietpartijen die eind september drie levens eisten. "Maar omdat het DNA van deze persoon is gevonden op het wapen, hopen we meer te weten te komen over de herkomst ervan", zegt een woordvoerder.

1 uur geleden
15-jarige gewond bij steekincident in Rotterdam, andere tiener aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - Een jongen van 15 jaar oud is woensdagmiddag gewond geraakt bij een steekincident in de Spartastraat in Rotterdam. Een ruzie met een andere 15-jarige jongen liep volgens de politie uit de hand.

1 uur geleden