Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

DEN HAAG (ANP) - Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

De bevrijdingsfestivals in Zwolle, Groningen, Amsterdam en Haarlem laten weten dat het organiseren van een gratis festival risicovol is door het weer, omdat ze het grotendeels moeten hebben van de consumpties van gasten op de dag zelf. Daarnaast krijgen ze geld van sponsoren, de gemeente, de provincie en nu dus ook de landelijke overheid.

De onzekerheid is sinds corona toegenomen door al gedane uitgaven, gestegen productiekosten en verduurzaming van de festivals, zoals de recycletokens voor bekers.

Onzekerheid over voortbestaan

"We hebben weinig knoppen om aan te draaien om de inkomsten te vergroten", legt Ebel Jan van Dijk uit, directeur van het Groningse bevrijdingsfestival. Het weer is volgens hem van "essentieel belang" omdat bezoekers geen ticket hebben en daardoor makkelijker thuisblijven. Vorig jaar was het weer zo slecht dat Groningen het festival voor een paar uur moest stilleggen.

De 1 miljoen euro van het Rijk was nodig om de festivals überhaupt op te laten starten na de verliezen van vorig jaar. Het Amsterdamse festival Het Vrije Westen in het Westerpark is sinds corona geen officiële viering meer en komt daardoor niet in aanmerking voor het geld. Directeur Per Meijer vindt dit "vreemd" omdat het om het enige gratis festival in de hoofdstad gaat. "De onzekerheid over het voortbestaan neemt alleen maar toe", zegt hij.

Structurele afspraken

De andere festivals zijn zeer te spreken over de steun van de overheid. "Los van het geld is het ook goed voor de bewustwording van onze kwetsbaarheid", aldus Van Dijk. Hoewel bestuurslid Anita de Hart van bevrijdingsfestival Haarlem ook "heel blij" is met het bedrag, vindt ze dat de overheid eerder had kunnen bijspringen. Ook ziet zij graag dat het incidentele bedrag wordt omgezet in structurele steun.

Bestuurslid Hans Laroes van bevrijdingsfestival Zwolle zit aan tafel bij de gesprekken in Den Haag over de bevrijdingsfestivals en is "hoopvol". Hij legt uit dat die 1 miljoen een eerste stap was en dat nu structurele afspraken moeten worden gemaakt tussen het Rijk en de festivals over financiering voor de komende drie tot vijf jaar. Daarbovenop moet dan nog een structurele afspraak komen over hoe bij te springen in het geval van bijvoorbeeld slecht weer.

Meer uit Binnenland

Plasterk biedt Omtzigt excuses aan in open brief

DEN HAAG (ANP) - In een open brief in De Telegraaf biedt voormalig informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.

48 minuten geleden
Aandeel gelovigen in tien jaar tijd gedaald tot 42 procent

DEN HAAG (ANP) - De groep Nederlanders die een religie aanhangt, is in tien jaar tijd gedaald van 53 naar 42 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al sinds 1849 mensen naar hun religie vraagt, zijn tegenwoordig 75-plussers het vaakst gelovig.

2 uur geleden
Tienduizenden jonge vrouwen in 2023 gestalkt, weinig aangiftes

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden jonge vrouwen waren vorig jaar slachtoffer van stalking. Zij zijn langere tijd lastiggevallen, bespioneerd of bestookt met ongewenste appjes of mailtjes. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat dit met een enquête onderzocht, zijn partners of ex-partners vaak de dader. Slechts een klein deel van de vrouwen doet aangifte bij de politie.

2 uur geleden
Nederland wil in EU praten over stappen tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil met haar Europese collega's kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël om de druk op de regering in Jeruzalem op te voeren.

5 uur geleden
Universiteit Leiden laat commissie banden met Israël beoordelen

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden (UL) stelt op korte termijn een ethische commissie in die al haar banden met Israëlische universiteiten en gezamenlijke onderzoeksprojecten gaat beoordelen. Mocht daaruit blijken dat een van deze instituten zich niet houdt aan de ethische standaarden van de UL, dan worden die banden verbroken. Dat heeft de Leidse universiteit donderdagavond bekendgemaakt.

6 uur geleden
Rechter veroordeelt UvA-demonstrant tot twee maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter in Amsterdam heeft UvA-demonstrant Toby B. (22) veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk om geweld tegen de politie. Hij is de enige verdachte die donderdag is veroordeeld van de drie die terechtstonden. De rechter sprak de 33-jarige Hamza A. vrij en stelde de zaak tegen Simeon H. (29) uit.

8 uur geleden
Betogers moeten bezette pand Universiteit Leiden verlaten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse betogers die sinds donderdagmiddag een pand bezetten van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag moeten daar om 19.30 uur uit, bevestigt een woordvoerder van de universiteit. Wat er gebeurt als de demonstranten daar niet naar luisteren is niet bekend.

8 uur geleden