Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevolking groeit vrijwel net zoveel als voor de coronapandemie

Bevolking groeit vrijwel net zoveel als voor de coronapandemie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse bevolking is in 2021 weer ongeveer net zoveel gegroeid als in de jaren voor de coronapandemie. Nog steeds overleden meer mensen dan gebruikelijk, maar daar stond tegenover dat er veel kinderen werden geboren. Bovendien groeide de bevolking vergeleken met 2020 meer als gevolg van migratie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal inwoners nam vorig jaar naar schatting met 118.000 toe, tot bijna 17,6 miljoen. De groei is lager dan in 2019, maar hoger dan in de jaren daarvoor. In het eerste coronajaar 2020 was de bevolkingsgroei nog bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.

De hoeveelheid sterfgevallen lag dit jaar wederom hoger dan gebruikelijk, met name door het coronavirus. Dat was met name het geval aan het begin van het jaar en de maanden vanaf augustus. Maar het aantal geboortes lag met bijna 180.000 hoger dan het gemiddelde van 170.000 in de jaren daarvoor.

CBS-socioloog Tanja Traag sprak eerder het vermoeden uit dat mede vanwege het coronavirus meer kinderen werden geboren in 2021. Nederlanders zijn veel thuis gaan werken en kunnen werk en privé daardoor beter combineren. Bovendien zijn mensen zich door de lockdowns vermoedelijk meer gaan richten op hun gezin.

Vorig jaar kwam nog steeds een kleinere groep migranten hiernaartoe dan in 2019. Tegelijkertijd emigreerden minder mensen van Nederland naar het buitenland. Daardoor was de door migratie veroorzaakte bevolkingsgroei per saldo bijna gelijk aan het jaar voor de coronapandemie.

Minder gemeenten hadden vorig jaar te maken met krimpende bevolkingsaantallen. Met name in veel gemeenten in Groningen, Friesland en Drenthe hielden de inwonertallen op met dalen. "Deze ontwikkeling past in de trend die al sinds 2015 gaande is: een toename van verhuizingen vanuit de Randstad naar minder dichtbevolkte delen van het land", zeggen de onderzoekers hierover.

In Flevoland groeide het aantal inwoners verhoudingsgewijs het meest. De statistici wijzen erop dat de bevolking van deze provincie relatief jong is, waardoor er meer kinderen worden geboren dan er mensen overlijden. Bovendien trekt Flevoland veel mensen uit andere provincies.

In veel grote steden stokte de bevolkingsgroei in 2020. Door de wereldwijde coronamaatregelen nam de instroom van arbeidsmigranten en internationale studenten af. Normaal gesproken zijn dit belangrijke aanjagers van bevolkingstoename in de steden. Doordat de migratie weer toenam, trok de groei vorig jaar weer aan in grote steden als Amsterdam, Eindhoven en Tilburg.

De cijfers van het CBS betreffen een raming en kunnen later nog worden bijgesteld als het instituut meer informatie binnenkrijgt over de laatste weken van het jaar.

Meer uit Binnenland

Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

12 minuten geleden
Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

3 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

5 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

5 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

7 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

8 uur geleden
NVWA gaat extra letten op gevolgen hitte voor dieren

UTRECHT (ANP) - Vanwege de oplopende temperaturen de komende dagen, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra alert op bescherming van dieren tegen hitte. De dienst herinnert vooraf alvast aan de aangescherpte regels voor zogeheten kalver-iglo's. Die bieden geen bescherming tegen hitte. Bij een temperatuur van 24 graden of meer is het verplicht om zulke verplaatsbare hokken in de schaduw te zetten.

8 uur geleden