Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevolking groeide afgelopen kwartaal, maar minder dan in 2020

Bevolking groeide afgelopen kwartaal, maar minder dan in 2020

DEN HAAG (ANP) - De bevolking is ondanks de uitbraak van het coronavirus gegroeid in het eerste kwartaal van dit jaar, meldt het statistiekbureau CBS op basis van voorlopige cijfers. De bevolkingstoename was wel lager dan in dezelfde periode in 2020. Door de virusuitbraak overleden meer mensen en kwamen minder migranten deze kant op. Maar het aantal geboortes nam toe.

In de eerste drie maanden van 2021 kwamen er 12.800 inwoners bij in Nederland, 2700 minder dan in dezelfde periode in 2020.

Die daling wordt vooral veroorzaakt doordat er minder migranten deze kant op kwamen. In het afgelopen kwartaal groeide de bevolking per saldo met 15.600 vanwege alleen migratie, tegen ruim 18.000 in dezelfde periode een jaar eerder. "In december werden reisbeperkingen ingevoerd die verband houden met corona", verklaren de onderzoekers. Daardoor vertrokken minder mensen naar het buitenland. Dat had een opdrijvend effect voor de bevolkingsgroei. Maar het aantal migranten dat naar Nederland kwam, daalde ook en bovendien sterker.

Vooral in januari noteerden de statistici een hoog sterftecijfer vanwege de tweede golf van het coronavirus. Daarna kwam de vaccinatiecampagne op gang en nam het aantal sterfgevallen vooral onder 80-plussers af. Tegelijkertijd werden er meer kinderen geboren dan in het eerste kwartaal van 2020. Het saldo van geboortes en sterfgevallen bleef daardoor hangen op het niveau van een jaar eerder, namelijk 2800.

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

3 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

8 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

13 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

14 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

17 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

19 uur geleden