Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevolking EU voor eerst deze eeuw afgenomen

Bevolking EU voor eerst deze eeuw afgenomen

LUXEMBURG (ANP) - Voor het eerst sinds het begin van deze eeuw is de bevolking in de Europese Unie in 2020 afgenomen. De bevolking kromp van afgerond 447,3 miljoen naar 447,0 miljoen. Volgens het Europees Bureau voor de Statistiek is de breuk in de jaarlijkse bevolkingsgroei mede te wijten aan de coronapandemie.

Daardoor was er in de EU in totaal een hoger sterftecijfer dan normaal maar er zijn ook minder migranten aangekomen. Tussen 2000 en 2020 nam de totale bevolking in de 27 landen met 4 procent toe van 429 naar 447 miljoen, grotendeels dankzij migratie. Maar vorig jaar nam de populatie af met 312.000 mensen, stelt het statistiekbureau.

De Europese bevolking blijft verouderen. Het aantal 80-jarigen en ouder verdubbelde de afgelopen twintig jaar bijna, van 3,4 procent als aandeel in de totale bevolking in 2001 naar 5,9 procent in 2020. Ook blijft de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden stijgen tot inmiddels ruim 29 jaar. En sinds het begin van dit millennium verdubbelde ook het percentage 40-plussers dat een eerste kind baarde.

Meer uit Buitenland

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

1 uur geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

3 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

3 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

5 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

6 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

7 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

8 uur geleden