Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bevelhebber landmacht waarschuwt voor oorlog met Rusland

Bevelhebber landmacht waarschuwt voor oorlog met Rusland

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet serieus rekening houden met een gewapend conflict met Rusland. Dat geldt zowel voor het leger, als voor de samenleving, zegt vertrekkend commandant landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen in een interview met De Telegraaf. "Onze samenleving hoort zich hierop voor te bereiden."

Volgens Wijnen moet Nederland een voorbeeld nemen aan Zweden, Finland en de Baltische staten, landen die grenzen aan of dicht bij Rusland liggen en waar de bevolking beter voorbereid is op een oorlog met de grote buur. "Nederland moet weer leren dat de hele maatschappij klaar moet zijn als het verkeerd gaat", zegt hij in de krant. Voor burgers betekent dat voedsel en drinkwater in voorraad hebben om in geval van nood even vooruit te kunnen. "Nederland moet niet denken dat veiligheid bij ons gegarandeerd is, omdat wij 1500 kilometer verderop liggen."

Wijnen waarschuwt dat Rusland steeds sterker wordt en dat een sterk leger nodig is voor afschrikking. "Er is maar één taal die Rusland verstaat: die van een robuuste krijgsmacht", zegt hij. Het is daarom belangrijk dat het personeelstekort bij Defensie wordt teruggedrongen. Wijnen verwacht veel van het vrijwillige dienjaar voor jongeren, dat dit jaar naar Zweeds voorbeeld is ingevoerd. Zeshonderd jongeren hebben daaraan meegedaan, maar Wijnen hoopt jaarlijks twee- tot drieduizend jongeren te kunnen aantrekken, van wie een derde na afloop voor een carrière in het leger kiest en een derde reservist wordt. Hij spreekt in De Telegraaf van een "schil van 18-jarigen", waarmee het beroepsleger kan worden aangevuld en verliezen worden opgevangen.

Wijnen verruilt het ministerie van Defensie voor dat van Infrastructuur en Waterstaat, waar hij op 1 januari directeur-generaal Rijkswaterstaat wordt.

Meer uit Binnenland

LAKS ontvangt honderden klachten op de eerste dag herexamen

UTRECHT (ANP) - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft op de eerste dag van de centrale herexamens 427 klachten binnengekregen. Een groot deel van deze klachten, namelijk 139, gingen over het Engels herexamen vwo. De leerlingen vonden het examen te lang, waardoor ze in tijdnood kwamen.

3 uur geleden
Khalid Kasem vroeg advocaat Jill Helena om gesprek met Ali B

HAARLEM (ANP) - Ali B heeft behalve advocaat Michael Ruperti ook Khalid Kasem ingeschakeld om namens hem slachtoffers in zijn zedenzaak te benaderen. Kasem blijkt te hebben gebeld met de slachtofferadvocaat van zangeres Jill Helena, voormalig finalist van The Voice of Holland. Zij deed aangifte van aanranding tegen de rapper.

3 uur geleden
Politie Curaçao arresteert vierde verdachte moord op marechaussee

WILLEMSTAD (ANP) - De Curaçaose politie heeft maandag een vierde man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op adjudant Toon Brood van de Koninklijke Marechaussee. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om een 19-jarige man, die al vastzat op verdenking van een andere moord.

4 uur geleden
Inspectie zegt dat verkoop illegale fatbikes niet te voorkomen is

DEN HAAG (ANP) - Het is niet te voorkomen dat geïmporteerde illegale fatbikes in Nederland kunnen worden verkocht, als deze worden aangeboden via internet. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in reactie op de oproep van tientallen gemeenten en een aantal organisaties, waaronder de Fietsersbond. Wel blijft de inspectie "scherp" op de verkoop van deze opgevoerde fietsen, die veelal uit landen als China komen.

5 uur geleden
Eisen tot 20 jaar cel tegen veronderstelde drugsbende Brabant

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot twintig jaar geëist tegen vijf verdachten in een onderzoek naar jarenlange grootschalige drugshandel en witwassen. "De champions league van de internationale cocaïnehandel", aldus het OM.

5 uur geleden
Groningen verlengt afspraken over opvang vluchtelingen

GRONINGEN (ANP) - De tien gemeenten in de provincie Groningen beloven dat ze ook in 2025 en 2026 vluchtelingen opvangen. Ze moeten in die jaren bijna 8500 opvangplekken regelen, hebben ze dinsdag bekendgemaakt. Ook komen ze met een nachtopvang om het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

5 uur geleden
81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

6 uur geleden