Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beveiliging tbs-kliniek Poortugaal schoot tekort bij ontsnapping

Beveiliging tbs-kliniek Poortugaal schoot tekort bij ontsnapping

POORTUGAAL (ANP) - De gijzeling en ontsnapping in de tbs-kliniek in Poortugaal in maart van dit jaar was mogelijk doordat meerdere zaken niet op orde waren. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid was er sprake van een gebrekkige toegangscontrole, functioneerde een afdelingsteam niet goed genoeg en waren de bouwkundige en elektronische voorzieningen in de kliniek niet voldoende om een gijzeling te vertragen en te isoleren.

Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden heeft al een aantal verbeteringen doorgevoerd, onder meer voor de portiers en het team dat op de betreffende groep zat. Het centrum onderzoekt nog welke bouwkundige en elektronische aanpassingen nodig zijn om de kliniek veiliger te maken. De inspectie beveelt de Kijvelanden aan door te gaan met de verbeteringen en de voornemens uit te voeren. Het centrum dient over zes maanden aan de inspectie te rapporteren wat er verbeterd is.

Op 1 maart konden twee tbs-patiënten binnen vier minuten een medewerker gijzelen en het Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden verlaten. Ze waren gewapend met een alarmpistool en een mes. Eenmaal buiten werden ze opgewacht door een taxi. Ze lieten de gijzelaar achter bij de ingang. Uiteindelijk werd een van de twee ontsnapte tbs'ers doodgeschoten en de andere werd gevangen genomen.

Vluchtgevaar

De inspectie onderzocht hoe het kon gebeuren dat de twee tbs-patiënten zo snel een medewerker konden gijzelen en het terrein konden verlaten. Het tweetal zat op een afdeling voor extreem vluchtgevaarlijke mensen. Een van de twee was al een aantal keer gevlucht, onder meer uit een gevangenis.

"Op zo’n zware afdeling is het van belang dat teamleden bekwaam zijn en goed op elkaar zijn ingespeeld", stelt de inspectie. "Uit het onderzoek blijkt dat het team niet in voldoende mate functioneerde en onvoldoende scherp was op mogelijke risico’s. De onderlinge samenwerking verliep niet goed en er was onvrede over de verschillen in professioneel functioneren." Deze problemen zouden in de hele sector spelen.

Gijzelingsprotocol

De partner van een van de twee tbs-gestelden smokkelde tijdens het bezoekuur het alarmpistool, het mes en een mobiele telefoon naar binnen. Dat kwam mede doordat het controlebeleid niet duidelijk was voor de portiers. De voorportiers waren ook niet getraind op het vertragen en tegengaan van een gijzeling. Het gijzelingsprotocol van de Kijvelanden sloot slecht aan op het protocol dat is opgesteld door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

"Ten tijde van het incident op 1 maart zijn verschillende zaken niet goed gegaan", stelt Fivoor, de overkoepelende organisatie waar de Kijvelanden onderdeel van uitmaakt. De conclusies die de inspectie trekt, zijn volgens Fivoor dezelfde als die de organisatie zelf trok uit intern onderzoek. Volgens Fivoor zijn veel maatregelen al ingevoerd en volgt de rest binnenkort. Ook is het gijzelingsbeleid nu in lijn met dat van de DJI en worden er maatregelen getroffen voor bouwkundige en elektronische aanpassingen.

Na de ontsnapping zijn inwoners van de gemeente Albrandswaard "geconfronteerd met een zeer angstige situatie", meldt Fivoor. Om de gemeente en inwoners te helpen is de Kijvelanden op verzoek van de gemeente gestart met een proef van een waarschuwingssysteem via sms. De burgemeester van Albrandswaard Jolanda de Witte zegt blij te zijn met het onderzoek en de uitkomst. "De ontsnapping heeft grote impact gehad op omwonenden. Het is van het grootste belang dat blijvend wordt geïnvesteerd in de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de omwonenden. Wij zijn blij met het introduceren van een sms-dienst."

Meer uit Binnenland

Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

1 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

1 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

2 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

10 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

10 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

12 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

14 uur geleden