Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beveiliging Peter R. de Vries niet aangepast ondanks aanleiding

Beveiliging Peter R. de Vries niet aangepast ondanks aanleiding

DEN HAAG (ANP) - De beveiliging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries is niet aangepast, ondanks dat daar aanleiding toe was. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een woensdag gepresenteerd rapport. Er waren, ondanks aandringen van verschillende kanten, geen structurele beveiligingsmaatregelen bij mediaoptredens van De Vries.

De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten en overleed enkele dagen daarna aan zijn verwondingen. In het onderzoek naar de moord op De Vries is duidelijk geworden dat signalen van voorbereiding voor de aanslag niet zijn onderkend en daardoor niet bij de juiste instantie terecht zijn gekomen. "Daardoor konden zij niet afwegen of aanvullende maatregelen nodig waren voor De Vries", concludeert de raad.

Op dag dat De Vries werd neergeschoten stuurde RTL Boulevard een kennisgevingsmail over zijn komst naar de studio naar de politie. Die mail werd die dag niet gelezen. Een aanbod van de beveiliging van het programma sloeg De Vries af. De misdaadjournalist trad op als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo met als hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Geschil met de familie

Daarnaast werd de relatie tussen het OM en De Vries bemoeilijkt omdat hetzelfde parket dat voor zijn beveiliging moest zorgen ook een geschil had met de familie van de kroongetuige, voor wie De Vries optrad als vertrouwenspersoon.

De Vries was het derde dodelijke slachtoffer in de nabije omgeving van de kroongetuige. Advocaat Wiersum werd in september 2019 voor zijn huis doodgeschoten. De broer van B. werd in maart 2018 vermoord, kort nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuigendeal wereldkundig had gemaakt. Die bekendmaking gebeurde ondanks nadrukkelijk protest van de familie van de kroongetuige en op het moment dat de beveiliging nog niet voldoende geregeld was.

Levenslange gevangenisstraf

Tegen Marengo-hoofdverdachte Taghi is medio vorig jaar een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank is van plan in oktober van dit jaar uitspraak te doen. Taghi wordt formeel niet verdacht van de moorden op De Vries, Wiersum en de broer van B., maar er wordt wel van uitgegaan dat hij betrokkenheid heeft gehad. Taghi zelf heeft dat altijd ontkend.

Meer uit Binnenland

Oekraïense vlag gehesen bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense vlag is zaterdagochtend in top gehesen bij de Tweede Kamer. Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

1 uur geleden
Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

1 uur geleden
Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

6 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

6 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

6 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

10 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

10 uur geleden