Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beveiliging Hongkong opgeschroefd rond herdenking bloedbad plein

Beveiliging Hongkong opgeschroefd rond herdenking bloedbad plein

HONGKONG (ANP/RTR) - Hongkong heeft, net als vorig jaar, de beveiliging verscherpt en mensen gewaarschuwd niet samen te komen om het bloedige optreden van China tegen pro-democratische demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 te herdenken.

Zaterdag is het exact 33 jaar geleden dat het Chinese leger het vuur opende om een einde te maken aan de door onlusten op en rond het plein in het centrum van Beijing. China heeft nooit een volledig dodental bekend gemaakt, maar volgens mensenrechtenorganisaties en getuigen zou het cijfer in de duizenden liggen.

In Hongkong is sinds vorig jaar herdenken niet meer toegestaan. Het Victoria Park, waar mensen doorgaans bijeenkwamen voor een jaarlijkse wake voordat de coronapandemie toesloeg, is door autoriteiten grotendeels afgezet. Mensen wordt gewaarschuwd er niet heen te gaan.

Veiligheidswet

Beijing legde Hongkong in juni 2020 een strenge nationale veiligheidswet op die zogeheten subversieve activiteiten, terrorisme en samenspanning met buitenlandse strijdkrachten bestraft met levenslange gevangenisstraf. De leiders van Hongkong voerden de coronapandemie aan als reden dat de herdenking niet door kon gaan.

Taiwan, dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie, veroordeelde zaterdag bij monde van president Tsai Ing-wen de pogingen van de leiders in Hongkong om de herinneringen uit te wissen en herdenkingen onmogelijk te maken. Volgens haar wordt de "collectieve herinnering aan 4 juni in Hongkong systematisch uitgewist". Op haar Facebook- en Instagram-pagina's zei ze verder dat "wanneer de democratie wordt bedreigd en het autoritarisme in de wereld zich uitbreidt, de democratische waarden hooggehouden moeten worden."

De Chinese autoriteiten verbieden al jaren elke openbare herdenking van de gebeurtenis op het vasteland.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

4 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

5 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

6 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

8 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

11 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

12 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

12 uur geleden