Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen zakken door vrees nieuwe lockdown

Beurzen zakken door vrees nieuwe lockdown

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag opnieuw flinke verliezen zien. De vrees voor nieuwe lockdownmaatregelen in Europa om de tweede coronagolf in te dammen zorgde voor een negatieve stemming op de financiële markten. Op het Damrak ging Heineken onderuit na de aankondiging van een grote reorganisatie door de bierbrouwer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,5 procent lager op 537,63 punten. De MidKap verloor 2 procent tot 776,82 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten 2,8 en 2,5 procent. Zowel Duitsland als Frankrijk zetten zich schrap voor strengere corornamaatregelen. De Londense FTSE daalde 1,5 procent.

Uitzender Randstad en vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield waren de grootste dalers in de AEX, met minnen van 5,4 en 4,5 procent. Heineken volgde met een verlies van 4 procent. De bierbrouwer gaat vanwege de coronacrisis aanzienlijk in de personeelskosten snijden. De uitgaven voor medewerkers op het hoofdkantoor en regionale kantoren moeten omlaag, waardoor banen verloren gaan. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Carlsberg

KPN herstelde van een eerder fors koersverlies en won 0,5 procent. Het telecomconcern is positiever geworden over de winstgevendheid in heel 2020, dankzij solide prestaties in het derde kwartaal en kostenbesparingen. Bij de kleinere bedrijven was ICT Group (plus 6,4 procent) een positieve noot. De automatiseerder voerde de omzet afgelopen kwartaal verder op.

Bierbrouwer Carlsberg steeg 1,8 procent in Kopenhagen. De Deense concurrent van Heineken verhoogde zijn verwachtingen na een sterk derde kwartaal. PSA zakte 3,6 procent in Parijs. De eigenaar van Peugeot en Citroën zag de autoverkopen fors dalen door de coronacrisis. Aston Martin steeg 2,5 procent in Londen. Het Duitse autoconcern Daimler (min 3,8 procent) wil zijn belang in de Britse sportwagenmaker uitbreiden.

Deutsche Bank

In Frankfurt won Deutsche Bank 2 procent. De grootste bank van Duitsland wist in het derde kwartaal weer winst te boeken, na een stevig verlies een jaar eerder. De bank profiteerde met name van kostenbesparingen door het schrappen van duizenden banen. De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero deed afgelopen kwartaal goede zaken dankzij de coronacrisis en klom 4,8 procent.

De euro was 1,1749 dollar waard, tegenover 1,1824 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,8 procent minder op 38,08 dollar. Brentolie zakte 3,1 procent in prijs tot 39,93 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

58 minuten geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

59 minuten geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

PARIJS (ANP) - De jaarlijkse investeringen van de Europese Unie in schone energie moeten tegen 2030 aanzienlijk stijgen als de energiesector in 2050 wereldwijd op netto nul CO2-uitstoot wil uitkomen. Die oproep doen het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB) in Parijs, waar een internationale conferentie over de energietransitie plaatsvindt.

2 uur geleden
Prijzen 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen.

2 uur geleden
Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

11 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

11 uur geleden