Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen zakken door vrees nieuwe lockdown

Beurzen zakken door vrees nieuwe lockdown

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag opnieuw flinke verliezen zien. De vrees voor nieuwe lockdownmaatregelen in Europa om de tweede coronagolf in te dammen zorgde voor een negatieve stemming op de financiƫle markten. Op het Damrak ging Heineken onderuit na de aankondiging van een grote reorganisatie door de bierbrouwer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,5 procent lager op 537,63 punten. De MidKap verloor 2 procent tot 776,82 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten 2,8 en 2,5 procent. Zowel Duitsland als Frankrijk zetten zich schrap voor strengere corornamaatregelen. De Londense FTSE daalde 1,5 procent.

Uitzender Randstad en vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield waren de grootste dalers in de AEX, met minnen van 5,4 en 4,5 procent. Heineken volgde met een verlies van 4 procent. De bierbrouwer gaat vanwege de coronacrisis aanzienlijk in de personeelskosten snijden. De uitgaven voor medewerkers op het hoofdkantoor en regionale kantoren moeten omlaag, waardoor banen verloren gaan. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Carlsberg

KPN herstelde van een eerder fors koersverlies en won 0,5 procent. Het telecomconcern is positiever geworden over de winstgevendheid in heel 2020, dankzij solide prestaties in het derde kwartaal en kostenbesparingen. Bij de kleinere bedrijven was ICT Group (plus 6,4 procent) een positieve noot. De automatiseerder voerde de omzet afgelopen kwartaal verder op.

Bierbrouwer Carlsberg steeg 1,8 procent in Kopenhagen. De Deense concurrent van Heineken verhoogde zijn verwachtingen na een sterk derde kwartaal. PSA zakte 3,6 procent in Parijs. De eigenaar van Peugeot en Citroƫn zag de autoverkopen fors dalen door de coronacrisis. Aston Martin steeg 2,5 procent in Londen. Het Duitse autoconcern Daimler (min 3,8 procent) wil zijn belang in de Britse sportwagenmaker uitbreiden.

Deutsche Bank

In Frankfurt won Deutsche Bank 2 procent. De grootste bank van Duitsland wist in het derde kwartaal weer winst te boeken, na een stevig verlies een jaar eerder. De bank profiteerde met name van kostenbesparingen door het schrappen van duizenden banen. De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero deed afgelopen kwartaal goede zaken dankzij de coronacrisis en klom 4,8 procent.

De euro was 1,1749 dollar waard, tegenover 1,1824 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,8 procent minder op 38,08 dollar. Brentolie zakte 3,1 procent in prijs tot 39,93 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

5 minuten geleden
Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

1 uur geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

1 uur geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

2 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

2 uur geleden