Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen wachten op uitslag Senaatsverkiezingen Georgia

Beurzen wachten op uitslag Senaatsverkiezingen Georgia

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam leverde woensdag de openingswinst weer in. Ook de andere beurzen in Europa zagen de eerdere stevige winsten deels verdampen. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street en hielden de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. Daarnaast werd gewacht op de uitslag van de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 633,03 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 949,10 punten. Parijs klom 0,1 procent en Londen steeg 0,7 procent. Frankfurt won een fractie. In Duitsland werd de lockdown verlengd tot eind januari. Volgens de Duitse minister van Financiƫn Olaf Scholz kan de grootste economie van de eurozone de lockdown tegen het coronavirus voor lange tijd doorstaan.

De uitkomst van de verkiezingen in Georgia bepaalt welke partij het voor het zeggen krijgt in de Amerikaanse Senaat. Als de Democraten beide zetels winnen hebben ze een meerderheid in de Senaat en wordt het voor aankomend president Joe Biden makkelijker om zijn beleid door te voeren. Amerikaanse beleggers vrezen echter dat de Democraten de belastingen gaan verhogen.

Aegon

Koploper in de AEX was verzekeraar Aegon met een winst van 3,8 procent. Shell (plus 1,7 procent) zette de opmars voort. Het olie- en gasconcern won een dag eerder al ruim 7 procent dankzij de hogere olieprijzen. Betaalbedrijf Adyen stond onderaan met een verlies van 2,5 procent.

In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro, die veel oliebedrijven als klant heeft, de grootste stijger met een plus van 3,7 procent. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore klom 2 procent. Biotechnoloog Pharming sloot de rij met een min van 1 procent.

Sligro

Bij de kleinere bedrijven won Sligro 3 procent. De groothandelsketen draaide afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet door het coronavirus. Vooral de sluiting van veel horecazaken zat het concern dwars. De omzetcijfers waren wel beter dan verwacht.

Ease2Pay werd een derde meer waard op de lokale markt. De parkeer- en tankapp is afgelopen jaar toch gegroeid, terwijl er veel minder gereden en getankt werd als gevolg van de coronacrisis. Ook haalde Ease2Pay 1,3 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen.

Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 49,94 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 53,78 dollar per vat. De euro was 1,2323 dollar waard, tegen 1,2293 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

29 minuten geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

50 minuten geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

1 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

2 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

3 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

5 uur geleden