Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen wachten op uitkomst brexitoverleg

Beurzen wachten op uitkomst brexitoverleg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs deed maandag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen lieten verliezen zien. De aandacht ging vooral uit naar de brexitonderhandelingen. Een EU-top eind deze week wordt gezien als het laatste moment waarop de Europese regeringsleiders kunnen instemmen met een akkoord. Daarnaast verwerkten beleggers nog de nieuwe recordstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag, waar de stemming werd gesteund door de hoop op meer coronasteun van de Amerikaanse overheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 613,10 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 916,02 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent. De Londense FTSE-index daalde 0,2 procent.

ING en ABN AMRO sloten de rij in de AEX, met verliezen tot 1,9 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) dringt erop aan om het dividendverbod voor banken met nog eens zes maanden te verlengen. De centrale bank wijst op de aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis en een noodzaak voor banken om genoeg geld in kas te hebben. Banken hoopten juist om begin volgend jaar weer dividend te kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders.

Ahold Delhaize

Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de schaarse stijgers aan bij de hoofdbedrijven, met een winst van 0,8 procent. Chipmachinemaker ASML won 0,5 procent en bereikte het hoogste koersniveau ooit.

Altice Europe won 0,5 procent in de MidKap. De Vereniging Effectenbezitters (VEB) dreigt met een stap naar de rechter vanwege het te lage overnamebod op het telecom- en kabelbedrijf. Oprichter en grootaandeelhouder Patrick Drahi deed onlangs een bod van 4,11 euro per aandeel Altice.

Intertrust

Intertrust daalde 1 procent. Topvrouw Stephanie Miller stapt op bij de financieel dienstverlener. Directeur Shankar Iyer wordt met onmiddellijke ingang aangesteld als interim-topman. Intertrust liet verder weten niet aan zijn verwachtingen voor heel 2020 te tornen.

In Frankfurt zakte Zalando 0,5 procent. Rubin Ritter, een van de drie topmannen van de Duitse kleding- en schoenenwebwinkel, kondigde zijn vertrek aan. Hij heeft samen met zijn vrouw besloten dat haar carrière de komende tijd voorrang krijgt. Zijn twee medebestuurders Robert Gentz en David Schneider blijven het bedrijf samen leiden.

De euro was 1,2100 dollar waard, tegenover 1,2142 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 45,62 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 48,68 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

7 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

8 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

9 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

11 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

12 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

12 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

12 uur geleden