Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen wachten op Fed-besluit, Wolters Kluwer aan kop in AEX

Beurzen wachten op Fed-besluit, Wolters Kluwer aan kop in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen bleven woensdag dicht in de buurt van de recente recordstanden. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve. Kenners verwachten dat de Fed na sluiting van de Europese aandelenhandel een definitief besluit zal nemen over de afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld. Ook zal worden gelet op opmerkingen van de centrale bank over de hard oplopende inflatie in de Verenigde Staten.

Op het Damrak werden de resultaten van informatieleverancier Wolters Kluwer en bouwer Heijmans goed ontvangen. Beide bedrijven schroefden hun winstverwachtingen op. Wolters Kluwer was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,1 procent. Bij de kleinere bedrijven won Heijmans 8,6 procent. De bouwonderneming kende een sterk derde kwartaal en verkocht in de eerste negen maanden van dit jaar meer huizen tegen een hogere prijs. Concurrent BAM, die donderdag met cijfers komt, klom 3 procent.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 813,86 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 1057,52 punten. Ook de beurzen in Frankfurt en Parijs bleven vlak. Londen daalde 0,2 procent.

Adyen

Naast Wolters Kluwer behoorden fintechbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus tot de sterkste stijgers in de AEX, met winsten van 2 en 1,7 procent. Olie- en gasconcern Shell kampte met een scherpe daling van de olieprijzen en stond onderaan met een verlies van 1,4 procent.

Lufthansa steeg 6 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij deed afgelopen kwartaal goede zaken met vrachtvervoer en vakantievluchten en boekte op operationeel niveau weer winst. Zalando zakte 7 procent. De Duitse webwinkel zag de groei in het derde kwartaal afnemen naar het niveau van voor de coronacrisis, doordat gewone kledingzaken het hele kwartaal weer open waren.

Qiagen

Qiagen won 1,9 procent. Volgens persbureau Bloomberg wil de Duitse biotechnoloog, bekend van de coronatesten, fuseren met zijn Franse branchegenoot bioMérieux (plus 1,6 procent). Het Duitse techbedrijf TeamViewer werd 14,5 procent hoger gezet dankzij sterke kwartaalcijfers. In Kopenhagen kelderde Vestas Wind Systems 14 procent. De Deense maker van windturbines kampte afgelopen kwartaal met toeleveringsproblemen en verlaagde de winstverwachting.

De euro was 1,1588 dollar waard, tegen 1,1577 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent minder op 82,08 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 83,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

41 minuten geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

2 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

3 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

4 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

8 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

9 uur geleden