Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen wachten op extra steunplan ECB

Beurzen wachten op extra steunplan ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden donderdag een stapje terug na de sterke koersrally in de afgelopen dagen. Beleggers wachten de uitslag af van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat ECB-president Christine Lagarde extra stimuleringsmaatregelen zal aankondigen om de economische impact van de coronacrisis te verlichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de min op 558,59 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 768,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,7 procent in.

Economen verwachten dat de ECB honderden miljarden euro's extra in de economie zal pompen via een uitbreiding van het opkoopprogramma voor obligaties. Bij het vorige rentebesluit eind april liet de centrale bank al weten klaar te staan om het programma ter waarde van 750 miljard euro uit te breiden of te verlengen.

Basic-Fit

In de AEX voerde Galapagos de schaarse stijgers aan met een winst van 2,1 procent. Resultaten van twee onderzoeken naar de werking van het geneesmiddel filgotinib van het biotechnologiebedrijf wijzen op aanhoudende werkzaamheid tegen reumatoïde artritis. Het onderzoek laat ook zien dat het middel veilig is. De verzekeraars NN Group en Aegon stonden onderaan met verliezen van 3,9 en 3 procent.

Bij de middelgrote bedrijven sloot fitnessketen Basic-Fit de rij met een min van 3,6 procent. Bodemonderzoeker Fugro was de sterkste stijger met een plus van 2,1 procent. Renewi verloor 1,6 procent op de lokale markt na publicatie van de jaarcijfers. De onderneming verwerkte als gevolg van de coronacrisis minder afval en gaat verder snijden in de kosten.

Automakers

In Frankfurt verloren de automakers BMW, Daimler en Volkswagen tot 3,7 procent. De Duitse regering schroefde in het nieuwe steunpakket de subsidies voor elektrische auto's op, maar zag af van een aankoopsubsidie voor diesel- en benzinevoertuigen.

Adidas klom 1 procent. De Duitse sportkledingfabrikant verklaarde dat de verkopen in China weer een groei laten zien. In Parijs won Rémy Cointreau bijna 8 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. De Franse drankenproducent voorziet daarnaast een sterk herstel in de tweede jaarhelft.

De euro was 1,1197 dollar waard, tegen 1,1244 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 36,58 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 39,21 dollar.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

2 uur geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

4 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

5 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

6 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

7 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

10 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

11 uur geleden