Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen wachten op extra steun ECB

Beurzen wachten op extra steun ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag overwegend licht vooruit. Beleggers waren vooral in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal waarschijnlijk de rente ongewijzigd laten, maar neemt mogelijk extra steunmaatregelen om de eurozone door de coronacrisis te loodsen. Op het Damrak stond GrandVision onder druk door berichten dat de Frans-Italiaanse brillenmaker EssilorLuxottica het optiekconcern niet meer wil overnemen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 620,87 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 903,16 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent. Londen won 0,5 procent. Het Britse pond stond onder druk na het uitblijven van een doorbraak in het brexitoverleg.

Aegon (min 1,3 procent) behoorde tot de staartgroep in de AEX. Beleggers waren niet onder de indruk van de nieuwe strategie. De verzekeraar wil zich verder terugtrekken uit kleine landen en markten om zich te richten op zijn belangrijkste kern- en groeimarkten. Daarnaast wil het bedrijf 400 miljoen euro aan kosten besparen. Zorgtechnologieconcern Philips ging aan kop met een winst van 2,7 procent.

Pharming

In de MidKap sloot GrandVision (min 3,1 procent) de rij. Volgens persbureau Bloomberg wil EssilorLuxottica het moederbedrijf van optiekketens Pearle en EyeWish niet meer overnemen. In een reactie verklaarde EssilorLuxottica (min 0,1 procent) achter de overname te blijven staan. Investeerder HAL, de eigenaar van GrandVision, daalde 0,7 procent.

Pharming was de sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven, met een plus van 2,8 procent. De biotechnoloog is in de Verenigde Staten begonnen met een proef voor de behandeling van Covid-19 met zijn medicijn Ruconest. Bij de kleinere bedrijven verloor Ajax 4,7 procent. De beursgenoteerde voetbalclub wist zich niet te plaatsen voor de achtste finales van de lucratieve Champions League.

TUI

In Frankfurt zakte TUI ruim 3 procent. Het grootste reisbureau ter wereld leed afgelopen boekjaar een verlies van 3 miljard euro door de coronapandemie. TUI denkt wel dat de vraag naar reizen deze zomer zal aantrekken dankzij de komst van de coronavaccins. De Duitse maaltijdbezorger HelloFresh steeg bijna 6 procent dankzij een verhoging van de verwachtingen.

De euro was 1,2104 dollar waard, tegenover 1,2075 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 45,93 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 49,34 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

2 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

2 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

3 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

6 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

6 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

6 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

7 uur geleden