Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen veren op door hoop top Biden en Poetin over Oekraïne

Beurzen veren op door hoop top Biden en Poetin over Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese beurzen veerden maandag weer wat op na de verliesbeurt van vrijdag. De beurshandel bleef in de greep van de ontwikkelingen rond Oekraïne. Het nieuws dat de Verenigde Staten en Rusland "in principe" hebben ingestemd met een topontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin, lijkt daarbij voor enige opluchting te zorgen bij beleggers.

De top tussen Biden en Poetin is voorgesteld door de Franse president Emmanuel Macron, nadat hij zondag voor een tweede keer op één dag had gebeld met de Russische president. De Franse regering en het Witte Huis benadrukken dat de top, waarvoor nog geen datum is gekozen, alleen doorgang zal kunnen vinden als Rusland in de periode daarvoor Oekraïne niet is binnengevallen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel vrijwel vlak op 744,56 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 1048,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,9 procent. Wall Street blijft maandag dicht vanwege een nationale feestdag.

Philips

Zorgtechnologiebedrijf Philips was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak met een winst van 1,6 procent. Prosus sloot de rij met een verlies van 3 procent na een koersdaling van ruim 5 procent van het Chinese internetbedrijf Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft.

In de MidKap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop met een plus van ruim 3 procent. Volgens de Franse krant Les Echos zou de luchtvaartmaatschappij goedkeuring hebben gekregen van de aandeelhouders voor een verhoging van het kapitaal om de coronasteun van de overheden terug te betalen.

Arcadis

Arcadis klom 0,5 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau koopt een belang van 70 procent in het Nederlandse softwarebedrijf Water Platform Company. Retail Estates won 0,7 procent. De vastgoedinvesteerder heeft de winst per aandeel in het afgelopen kwartaal zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In Zürich won Credit Suisse 0,2 procent. Gelekte data van de Zwitserse bank zouden de rekeningen hebben blootgelegd van klanten die betrokken zouden zijn geweest bij marteling, drugshandel, witwassen van geld, corruptie en andere ernstige misdaden. De bank liet in een reactie weten de beschuldigingen ten stelligste tegen te spreken.

De euro was 1,1379 dollar waard tegen 1,1332 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 90,92 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 93,14 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

3 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

9 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

9 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

11 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

12 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

13 uur geleden
Brancheorganisaties goede doelen teleurgesteld over stap ING

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisaties voor goede doelen zijn "zeer teleurgesteld" over de aankondiging van ING om tot het einde van dit jaar geen stichtingen en verenigingen meer te accepteren die een rekening willen openen. De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) benadrukt de belangrijke rol die goede doelen hebben en roept ING dan ook op "zo spoedig mogelijk op dit besluit terug te komen".

14 uur geleden